Ένα ακόμη λεύκωμα με καρτ ποστάλ της Θεσσαλονίκης…

vivlioniki169

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Αναμνήσεις από την παλιά Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Απόστολος Βακαλόπουλος

Έκδοση: Μαλλιάρης (2007)

ISBN: 978-960-457-034-8

Τιμή: Περίπου €48

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Απόστολος Βακαλόπουλος είναι γνωστός κυρίως για το βιβλίο που είχε γράψει για την ιστορία της Θεσσαλονίκης (κάποια στιγμή θα το παρουσιάσουμε και στην Vivlioniki). Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα λεύκωμα που έχει κάνει, βασισμένο σε καρτ-ποστάλ (κυρίως) της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση ποιοτικά είναι άριστη. Δεμένο βιβλίο με χάρτινη κουβερτούρα, φυσικά σκληρό εξώφυλλο, άριστη ποιότητα εκτύπωσης. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά), γεγονός που το κάνει κατάλληλο για δώρο σε κάποιον που δεν γνωρίζει την γλώσσα μας. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Μαλλιάρη. Εγώ έχω την τρίτη έκδοση, η πρώτη είχε γίνει το 1985, με αφορμή τα 2300 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Η τρίτη έκδοση έχει αλλαγές όσον αφορά το χρονολόγιο, ενώ έχουν προστεθεί και κάποιες εικόνες.

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένας σύντομος χρονολογικός πίνακας, με ημερομηνίες διαφόρων σημαντικών γεγονότων, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί ένα κείμενο για την ιστορία της πόλης μας. Ευνόητο είναι μέσα σε 20 σελίδες να γίνεται κυρίως περιληπτική αναφορά σε γεγονότα 2300 χρόνων.

Στην συνέχεια υπάρχει ένα ποίημα του Γιώργου Βαφόπουλου για την πόλη, σαν εισαγωγή στο κύριο θέμα του λευκώματος, που φυσικά είναι οι εικόνες.

Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε δύο βασικές ενότητες, «χώρος και κτίσματα» είναι η πρώτη, «γεγονότα» η δεύτερη.

Στην πρώτη ενότητα υπάρχει υλικό από κτίρια και μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η Καμάρα, ο Λευκός Πύργος, τα Κάστρα, οι εκκλησίες καθώς και οικίες ή δημόσια κτίρια παρουσιάζονται στον αναγνώστη με σύντομες επεξηγήσεις και σχόλια.

Στην δεύτερη ενότητα υπάρχει υλικό από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως εικόνες της πόλης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917, τον μεσοπόλεμο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ενώ απεικονίζονται και ασχολίες των παλιών Θεσσαλονικέων.

Σε γενικές γραμμές, είναι το λεύκωμα αυτό ένα καλό δώρο για κάποιον που δεν ξέρει πολλά πράγματα για την πόλη. Μια εισαγωγή στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για παραπάνω έρευνα από τον αναγνώστη. Τις περισσότερες φωτογραφίες ίσως τις έχετε δει και σε άλλες εκδόσεις. Παρόμοιο βιβλίο είχε κυκλοφορήσει πάλι από τις εκδόσεις του Μαλλιάρη και ο Λάμπρος Τσακτσίρας, με τίτλο «Στην παλιά Θεσσαλονίκη» και σε πολύ καλύτερη τιμή. Ο Τσακτσίρας τυχαίνει να είναι και ο επιμελητής αυτής της έκδοσης. Χωρίς να με έχει ενθουσιάσει, θα το αγόραζα σαν δώρο σε κάποιον.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Απόστολος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.