Παρέλαση αναμνήσεων στη Σαλονίκη του ’40

vivlioniki158

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η παρέλαση

Συγγραφέας: Τόλης Καζαντζής

Έκδοση: Ερμής (1976)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €5

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε από τον Τόλη Καζαντζή, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια συλλογή μικρών διηγημάτων, με αναφορές στην παιδική ηλικία του συγγραφέα. Ο Καζαντζής μοιράζεται μαζί μας εικόνες και στιγμές όχι μόνο των παιδικών του χρόνων, αλλά και της Θεσσαλονίκης και κυρίως της γειτονιάς του, στην σημερινή Πλατεία Ιπποδρομίου.

Η έκδοση είναι η κλασσική της αισθητικής της δεκαετίας του ’70. Απλή και λιτή, με πολύ όμορφο εξώφυλλο, μια φωτογραφία πειραγμένη, ίσως από κάποιον δρόμο της γειτονιάς του. Τα γράμματα είναι μικρά και σε μερικές σελίδες σαν να στουμπώνονται για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, οπότε αν έχετε πρόβλημα όρασης, να έχετε οπωσδήποτε τα γυαλιά σας μαζί σας.

Γεννημένος το 1938, ο Καζαντζής μας μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη της Κατοχής, του Εμφυλίου και των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων. Η έννοια της γειτονιάς ακόμη υπάρχει στην πόλη, η αντιπαροχή είναι κάτι που δεν την φαντάζεται ακόμη κανείς και αντί για πολυκατοικίες υπάρχουν μόνο κάποια «μέγαρα» στην πόλη. Ο συγγραφέας μπλέκει με πολύ όμορφο τρόπο ιστορία και μυθιστόρημα, ώστε ο αναγνώστης να μην τα ξεχωρίζει. Πρωταγωνιστές των ιστοριών, οι κάτοικοι της γειτονιάς του, της Ιπποδρομίου. Εκπληκτική η ιστορία της κυρά-Λισάβετ με τις τρεις της κόρες και τον ένα της γιο, θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποτελεί σενάριο για μια μίνι σειρά στην τηλεόραση. Το διήγημα «Η παρέλαση» φέρνει στον αναγνώστη εικόνες από την μέρα της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, όταν όλη η πόλη ξεχύθηκε στους δρόμους να πανηγυρίσει. Η «θεία Φερενίκη», φιγούρα βγαλμένη από μια άλλη εποχή, με πολύ έξυπνο τέλος. Αλλά και τα υπόλοιπα από τα διηγήματα, ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Οι τραγικές στιγμές των εποχών εκείνων αφήνουν σε όλους τους πρωταγωνιστές τα σημάδια τους. Η γραφή όμως δεν γίνεται μοιρολόι, αλλά φέρει ένα χιούμορ, που μόνο μέσα από τέτοιες τραγικές στιγμές και με τα μάτια ενός παιδιού μπορεί να γεννηθεί.

Μέσα σε όλα αυτά τα συμβάντα, η Θεσσαλονίκη πάντα παρούσα, με το «Αξά Μετζίτ» (την νυν Πλατεία Ναυαρίνου) και τα πολυτραγουδισμένα «Κούτσουρα» του Δαλαμάγκα, όταν αυτά βρίσκονταν ακόμη στη γωνία Νικηφόρου Φωκά με Τσιμισκή, με το σχολείο του «Ιωαννίδη» και το υπαίθριο θέατρο στο «Μακεδονικόν».

Πρόκειται για ένα βιβλιαράκι, το οποίο θα σας συντροφέψει ευχάριστα σε κάποιο από τα απογεύματά σας και θα σχηματίσει εικόνες από μια εποχή, όχι τόσο κοντινή, αλλά ούτε και τόσο παλιά. Είναι και σε αστεία τιμή επίσης.

Advertisements

5 Σχόλια

Filed under ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ, Τόλης, Συγγραφείς

5 responses to “Παρέλαση αναμνήσεων στη Σαλονίκη του ’40

  1. Παράθεμα: Η ενηλικίωση του Καζαντζή στη Θεσσαλονίκη του ’50 | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Πρωταγωνιστές της σκηνής, κομπάρσοι της ζωής τους | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Η Γερμανική Κατοχή της Θεσσαλονίκης σε λογοτεχνικά κείμενα | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Μια μελέτη του Τόλη Καζαντζή για την λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  5. Παράθεμα: Το τελευταίο καταφύγιο του Καζαντζή | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.