Η ενηλικίωση του Καζαντζή στη Θεσσαλονίκη του ’50

vivlioniki159

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ενηλικίωση

Συγγραφέας: Τόλης Καζαντζής

Έκδοση: Ερμής (1980)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €5

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

4 χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Τόλη Καζαντζή, κυκλοφόρησε η «Ενηλικίωση», η δεύτερη σειρά διηγημάτων του συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την συνέχεια της «Παρέλασης«, τόσο θεματικά, όσο και χρονικά. Ουσιαστικά θέλει ο Καζαντζής από τη μια να συμπληρώσει κάποιες από τις παιδικές του εμπειρίες και από την άλλη να μοιραστεί και κάποιες από την ενηλικίωσή του (εξ ου φαντάζομαι και ο τίτλος).

Η έκδοση και σε αυτό το βιβλίο είναι απλή, λιτή και με τα γνωρίσματα της αισθητικής που κυριάρχησε σε πολλά βιβλία την δεκαετία του ’70. Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο βέβαια, τα γράμματα είναι πιο ευανάγνωστα και η εκτύπωση δείχνει να είναι ποιοτικά καλύτερη. Το εξώφυλλο είναι χάρτινο, με μια φωτογραφία ασπρόμαυρη, που δεν γνωρίζω αν είναι από γειτονιά της Θεσσαλονίκης ή άλλης πόλης.

Στο βιβλίο υπάρχουν 16 μικρά διηγήματα. Τα πρώτα 7 μοιάζουν να κλείνουν τον κύκλο του πρώτου βιβλίου του Καζαντζή, κάποιοι από τους ήρωες δε είναι κοινοί. Στο ένα από αυτό, με τίτλο «Σταύρος», φαίνεται να έχει ξαναδουλέψει μια ιστορία από αυτές του πρώτου βιβλίου του και δίνει ένα διαφορετικό τέλος. Στα υπόλοιπα 9 κείμενα, ο συγγραφέας έχει μεγαλώσει, είμαστε στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Μοναδικό το διήγημα με τίτλο «Επιτύμβιον», το οποίο ξεκινάει με το ομώνυμο ποίημα ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές, τέκνο και αυτός της Θεσσαλονίκης, του Μανώλη Αναγνωστάκη. «Το απόσπασμα» λες και είναι γραμμένο για σκηνή από ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

Η Θεσσαλονίκη εδώ είναι λιγότερο παρούσα, αν και αφήνει το στίγμα της μέσα από μικρές αναφορές του Καζαντζή. Απλά πλέον ξεφεύγει κάπως από τα στενά όρια της Ιπποδρομίου.

Και σε αυτό το βιβλίο ο Τόλης Καζαντζής μπλέκει τις προσωπικές του αναμνήσεις με το μυθιστόρημα, αν και εδώ είναι πολύ πιο σαφή τα όρια. Εξακολουθεί η γραφή να έχει τραγικά και κωμικά στοιχεία, σε μια αρμονία μεταξύ τους, προσωπικά δε μου φαίνεται να υπάρχουν και στοιχεία από Βρετανικό χιούμορ σε κάποια σημεία. Πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο σε πολύ καλή τιμή, το οποίο καλό θα είναι να το διαβάσετε καπάκι μετά την «Παρέλαση».

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ, Τόλης, Συγγραφείς

3 responses to “Η ενηλικίωση του Καζαντζή στη Θεσσαλονίκη του ’50

  1. Παράθεμα: Πρωταγωνιστές της σκηνής, κομπάρσοι της ζωής τους | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Μια μελέτη του Τόλη Καζαντζή για την λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Το τελευταίο καταφύγιο του Καζαντζή | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.