Ένα μυθιστόρημα για την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

vivlioniki160

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η καταστροφή της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Πηνελόπη Μάξιμου

Έκδοση: Στοχαστής (1987)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €7

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αν και το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα έντονο σε κάθε γωνιά της πόλης και την συνοδεύει παρά τις όσες αλλαγές, είναι πολύ λίγα τα μυθιστορήματα τα οποία έχουν γραφτεί για αυτήν την περίοδο. Οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει για αυτήν την ιστορική περίοδο είναι ιδιαίτερα πολλές, αλλά εν τούτοις η λογοτεχνία με θέμα αυτήν δεν έχει να προσφέρει πολλά δείγματα. Ένα από τα λίγα μυθιστορήματα που λαμβάνουν χώρα στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη είναι αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε, από την Πηνελόπη Μάξιμου, μια κυρίως συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια, ενώ στο τέλος υπάρχουν τρεις φωτογραφίες από παλιά χειρόγραφα, με θέμα ναυμαχίες και επίθεση σε κάστρο κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Σε παζάρι βιβλίων το βρήκα εγώ με €3 μόνο.

Η δράση εκτυλίσσεται στην Θεσσαλονίκη, από τα τέλη του 1184 μέχρι τον Αύγουστο του 1185. Το Βυζάντιο βρίσκεται σε συνεχή πτώση, έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, των εδαφών του και μόνο η λάμψη του παρελθόντος μένει κίνητρο για τους εχθρούς του. Η νέα απειλή έρχεται από τα δυτικά, είναι οι Νορμανδοί. Τα γεγονότα τα βιώνουμε μέσα από την καθημερινότητα, τις ανησυχίες, τους φόβους και τις ελπίδες μιας οικογένειας, του νοτάριου Θεόδωρου, με την σύζυγό του την Μαρία και την κόρη του την Αρετή. Υπάρχουν παντού φήμες για επικείμενη επίθεση των Νορμανδών, αλλά κανείς δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί με αυτούς, η Αυτοκρατορία διχάζεται από εσωτερικές έριδες. Ο Ανδρόνικος Κομνηνός είναι στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος θέλει να καθαρίσει τους εσωτερικούς αντιπάλους του, δημιουργώντας με την τακτική του όμως εμφύλιες ταραχές. Κάποιος συγγενής του αυτοκράτορα, ο Δαυίδ Κομνηνός είναι διοικητής της πόλης, αλλά κι αυτός αδιαφορεί για την τύχη της. Και μέσα σε όλα αυτά, κάποιος άλλος Κομνηνός, ο Αλέξιος, έχει κινήσει να ζητήσει την βοήθεια των Νορμανδών, για να κινηθούν ενάντια στον Ανδρόνικο. Ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι στην ουσία ανυπεράσπιστος και θα προσπαθήσει μόνος του, ευχόμενος να βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτριος, να σώσει την πόλη.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η υπόθεση του βιβλίου. Γνωρίζουμε ότι τελικά η Θεσσαλονίκη θα πέσει στα χέρια των Νορμανδών, με τραγικές συνέπειες για την πόλη. Αλλά δεν είναι αυτό που έχει τόσο ενδιαφέρον στο βιβλίο. Η συγγραφέας δεν μελετά την ιστορία, αλλά με βάση όσα έχει διαβάσει, θέλει να περιγράψει την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Το λεξιλόγιο, οι διάλογοι, οι συνήθειες, όλα έχουν γραφτεί με τρόπο που να συμβαδίζει με εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα δεν θα διαβάσετε την λέξη «κουνέλι», αλλά «κόνικλος», οι ήρωες τρώνε «μονόκυθρον» (είδος σούπας) και «ισχάδες» (ξηρά σύκα) κα. Και ως ένα βαθμό επιτυγχάνει να δώσει στον αναγνώστη την αίσθηση εκείνων των χρόνων. Κάποια λαθάκια, όπως για παράδειγμα η αναφορά σε Οδό Εγνατία κατά την Βυζαντινή περίοδο της Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος λεγόταν τότε) δεν γίνονται αντιληπτά κατά την ανάγνωση και δεν χαλάνε το γενικότερο κλίμα του βιβλίου.

Αυτό που κυρίως μου άρεσε ήταν η πρωτοτυπία στην θεματολογία. Η υπόθεση από μόνη της δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ούτε πιστεύω πως λογοτεχνικά μιλάμε για ένα αριστούργημα. Αλλά η προσπάθεια να μεταφερθεί ο αναγνώστης κοντά στα 1000 χρόνια πίσω, είναι κάτι το ιδιαίτερο και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό το καταφέρνει η Μάξιμου.

4 Σχόλια

Filed under ΜΑΞΙΜΟΥ, Πηνελόπη, Συγγραφείς

4 responses to “Ένα μυθιστόρημα για την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Η δύση μιας οικογένειας Θεσσαλονικέων | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένα μυθιστόρημα για τους ηττημένους Ζηλωτές | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Ένα ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Το Βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσα σε λογοτεχνικά κείμενα | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.