Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη ζωή του Γιώργου Ζήκα

vivlioniki154

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη

Συγγραφέας: Γιώργος Ζήκας

Έκδοση: Εξάντας (1999)

ISBN: 960-256-390-7

Τιμή: Περίπου €7

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην κατηγορία των ράδιο-αφηγήσεων. Ο συγγραφέας δηλαδή δεν κάθισε πρώτα να γράψει σε χαρτί ή στον υπολογιστή το κείμενο, αλλά το κείμενο γεννήθηκε μέσα από τις αφηγήσεις και τις διηγήσεις του συγγραφέα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Στη συνέχεια το υλικό αυτό σουλουπώθηκε και έγινε βιβλίο. Ο αφηγητής αυτού του βιβλίου είναι ο Γιώργος Ζήκας. Μπορεί να μην ξέρει πολύς κόσμος ποιος είναι ο Ζήκας, αλλά είναι σίγουρο ότι σχεδόν όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, τραγουδήσαμε κάποια από τα τραγούδια του. Ανήκει νομίζω στην συνομοταξία των καλλιτεχνών, που αν γίνει αφιέρωμα για αυτούς, οι περισσότεροι θα λένε «μα καλά, κι αυτό αυτός το έγραψε;». Τραγουδοποιός και κοσμηματοποιός οι κύριες ασχολίες του, Θεσσαλονικέας η ιδιότητά του που μας αφορά.

Η έκδοση είναι λιτή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν κάποιες οικογενειακές φωτογραφίες του συγγραφέα. Γενικά είναι μια καλή έκδοση για την τιμή του βιβλίου. Το υλικό του βιβλίου προέρχεται από εκπομπή του Ρ/Σ 9,58 της ΕΡΤ-3 με την Φωτεινή Μπαλογιάννη. Πολλά τέτοια βιβλία έβγαλε ο 9,58, τα οποία στο μέλλον θα σας παρουσιάσει η Vivlioniki. Το βιβλίο του Ζήκα είναι ένας χείμαρρος, δεν υπάρχουν κεφάλαια, ούτε διαχωρισμοί του κειμένου, είναι μια συνεχής ροή λόγου. Το βρήκα σε παζάρι βιβλίων μόνο με €2.

Γεννημένος το 1949 στην Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας και μεγαλωμένος στο κέντρο της πόλης, με πρώτη γειτονιά κοντά στο Καραβάν Σαράι, οι πρώτες μνήμες του είναι αυτές της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, η οποία ακόμη δεν έχει αρχίσει να γκρεμίζει τα παλιά σπίτια για να χτίσει οικοδομές. Στις αναφορές που κάνει στην παιδική του ηλικία, υπάρχουν πολλά χρήσιμα τοπογραφικά στοιχεία για την πόλη, κυρίως στην περιοχή νοτίως της Πλατείας Διοικητηρίου και δυτικά της Αρχαίας Αγοράς. Οι μετακομίσεις της οικογένειας βοηθούν στο να προστεθούν επιπλέον στοιχεία και για άλλες περιοχές της πόλης (Πλατεία Ιπποδρομίου, Ναυαρίνου κα). Ενδιαφέρουσες επίσης οι αναφορές στα παιδικά παιχνίδια της εποχής. Όσο μεγαλώνει ο Ζήκας, γίνεται μάρτυρας των αλλαγών που έρχονται στην πόλη, ίσως γρηγορότερα από ότι θα μπορούσε να τις αντέξει η πόλη. Αλλάζει το περιβάλλον, οι μόδες, οι μουσικές, η νεολαία απελευθερώνεται, είναι εποχή πολλών πολιτικών ζυμώσεων και όλα αυτά τα βιώνει και τα καταγράφει ο συγγραφέας. Γίνεται λόγος για πολλά νεανικά στέκια της δεκαετίας του ’60 κυρίως, σφαιριστήρια, μπουάτ, τα πρώτα clubs της πόλης.

Φυσικά στο βιβλίο πρωταγωνιστής είναι ο Γιώργος Ζήκας και όχι η Θεσσαλονίκη, οπότε μοιραία η «κάμερα» του βιβλίου ακολουθεί τον συγγραφέα στα ταξίδια του μακρυά από την πόλη. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ο Ζήκας δεν έχει προδώσει την Θεσσαλονίκη, όπου και να πάει γυρνάει πάντα πίσω. Έχοντας μοιράσει την ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πάρου, σε αρκετά τραγούδια του έχει βάλει την πόλη μας σαν φόντο.

Πέρα από το ότι η αφήγηση ενός από τους πολλούς τραγουδοποιούς που έβγαλε η πόλη είναι πάντα ενδιαφέρουσα, νομίζω ότι το βιβλίο θα ανασύρει μνήμες και για όσους πρόλαβαν την δεκαετία του ’60 στην παιδική και σχολική ηλικία. Πρότασή μου, να το διαβάσετε το βιβλίο ακούγοντας κάποια από τα πολλά τραγούδια του. Και ο τίτλος του βιβλίου άλλωστε παραπέμπει σε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η τιμή του βιβλίου είναι αστεία, οπότε αξίζει να το αγοράσετε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΖΗΚΑΣ, Γιώργος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.