Βιβλία Παραλίας (VIIΙ): Ενηλικίωση σε κείμενο Φώσκολου

vivlioniki150

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το άρωμα της πόλης

Συγγραφέας: Αλμπέρτο Εσκενάζη

Έκδοση: Καστανιώτης (1998)

ISBN: 960-03-2255-4

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παρασκευή σήμερα, οπότε οι περισσότεροι θέλω να πιστεύω ότι έχετε κανονίσει να πάτε σε κάποια παραλία. Συνεχίζοντας λοιπόν τις παρουσιάσεις των βιβλίων για παραλία, θα μιλήσουμε σήμερα για ένα βιβλίο του Αλμπέρτο Εσκενάζη, Θεσσαλονικέα συγγραφέα, τον οποίο όμως νομίζω κυρίως γνωρίζετε (όσοι τον γνωρίζετε) από τις βιντεοταινίες του ’80 και το ’90.

Η έκδοση είναι συμπαθητική, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Ανήκει στην σειρά που είχε βγάλει ο Καστανιώτης με τίτλο «Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία»…

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, κάθε ένα από τα οποία χωρίζεται σε μικρότερα κεφάλαια. Πρόκειται για την ιστορία μιας παρέας, από τα μαθητικά του χρόνια, που είναι στα τέλη της δεκαετίας του ’60, λίγο πριν την Δικτατορία, μέχρι το 1997, με φόντο κυρίως την Άνω Πόλη, που για τον συγγραφέα είναι η περιοχή της παλιάς Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πάνω από την Εγνατία. Χρονικά βέβαια η ιστορία κινείται κυρίως από τα τέλη του ’60 μέχρι το τέλος της δικτατορίας, το 1974. Οι έρωτες, οι ανησυχίες, η πόλη που αλλάζει, οι μεταβολές των χαρακτήρων, η ωρίμανση και η συνειδητοποίηση του καθενός παρουσιάζονται μέσα από μια μεγάλη ποικιλία γεγονότων. Κύριοι πρωταγωνιστές, ο Αχιλλέας, η Μαρία, ο Βασίλης, ο Δημήτρης, ο Μπάμπης και ο Ηλίας, αν και οι υπόλοιποι (Λίτσα, Ανθή, Χρήστος κα) παίζουν σημαντικό ρόλο, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Στην αφήγηση υπάρχουν και κάποια λίγα ιστορικά στοιχεία για την πόλη.

Φυσικά παρόμοια θεματολογία υπάρχει σε πολλά βιβλία. Ο Εσκενάζη επιλέγει να γράψει με έναν συνδυασμό Φωσκολικής τραγικότητας με χιούμορ από βιντεοταινία του ’80, όχι από τις καλές. Όσοι έχετε δει «Λάμψη» ή όσοι έχετε προλάβει τις δραματικές ταινίες του Φώσκολου της δεκαετίας του ’80, θα δείτε μερικούς τραγικούς πρωταγωνιστές, συμπτώσεις ανατρεπτικές, απαγορευμένους έρωτες. Το χιούμορ του συγγραφέα έχει να κάνει κυρίως με μπινελίκια, ρεψίματα και κλανιές. Η παρέα από το «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» θα μπορούσε άνετα να είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, εμπλουτισμένη όμως με την τραγικότητα που βίωναν οι πρωταγωνιστές του «Καλημέρα Ζωή». Στο τέλος υπάρχει το happy ending βέβαια, όπως αρμόζει στις περισσότερες ταινίες του αξεπέραστου διδύμου Ξανθόπουλου-Βούρτση.

Προσωπικά το βιβλίο μου φάνηκε άθλιο, αλλά είπαμε, δεν είμαι κριτικός λογοτεχνίας. Αν πάλι έχετε δακρύσει με τα βάσανα της Σελήνης και του Ταξίαρχου Θεοχάρη και έχετε ξεκαρδιστεί με τα αστεία του «Ρετιρέ», ίσως γίνει το αγαπημένο σας βιβλίο.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΕΣΚΕΝΑΖΗ, Αλμπέρτο, Συγγραφείς

2 responses to “Βιβλία Παραλίας (VIIΙ): Ενηλικίωση σε κείμενο Φώσκολου

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τη γραφή του Αλμπέρτο Εσκενάζη | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Προσωπικές και ιστορικές στιγμές στη Θεσσαλονίκη της Δικτατορίας | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s