Βιβλία Παραλίας (VII): Φόνος στη Σαλονίκη, τέλη 19ου αιώνα

vivlioniki142

 

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Βαλς στην ομίχλη

Συγγραφέας: Κατερίνα Καριζώνη

Έκδοση: Καστανιώτης (2014)

ISBN: 978-960-03-5706-6

Τιμή: Περίπου €13

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ακάθεκτοι λοιπόν συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων, των οποίων οι σελίδες θα έχουν απορροφήσει λίγο από το αντηλιακό λάδι και θα σας θυμίζουν τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα κάτι από την ζεστασιά του καλοκαιριού. Αυτήν την φορά το θέμα μας είναι ένα έγκλημα στην Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα και στην εποχή αυτή μας ταξιδεύει η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη.

Η έκδοση είναι ιδιαίτερα συμπαθής, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, βιβλιογραφία και σημειώσεις στο τέλος. Ναι μεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, αλλά λόγω του ότι η πλοκή είναι στο μακρινό παρελθόν, υπάρχουν οι σημειώσεις για να εξηγούν στον αναγνώστη κάποια βασικά πράγματα. Προς τιμήν της η συγγραφέας έβαλε και την βιβλιογραφία από όπου έχει μαζέψει το υλικό της για να χτίσει την Θεσσαλονίκη κατά το 1899, χρονιά των γεγονότων του βιβλίου.

Η έκδοση που έχω εγώ λέει ότι είναι «νέα» και «ξαναδουλεμένη». Δεν γνωρίζω τις αλλαγές που μπορεί να έκανε η συγγραφέας στην αρχική έκδοση, οπότε αν σας τύχει η πρώτη έκδοση, που είναι του 2001, μπορεί πολλά από όσα θα πω εδώ να μην ισχύουν.

Ένας φόνος είναι το επίκεντρο της ιστορίας μας, ενός Ντονμέ με όνομα Αλή Σαράτσογλου. Κατηγορείται κάποιος Κίμων Περίδης, ο οποίος όμως λέει ότι είναι αθώος, οπότε την διαλεύκανση του μυστηρίου αναλαμβάνει κάποιος Αυστριακός, ο Φρανκ Μάγερ με τη βοήθεια μιας χήρας, της Σοφίας Σιμώτα. Η λύση του μυστηρίου είναι το τέλος μιας σειράς αναζητήσεων, ανατροπών και απρόσμενων εξελίξεων.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το ερωτικό κομμάτι από την ιστορία (ναι, όπως το έχετε φανταστεί, η Σοφία και ο Φρανκ ερωτεύονται), λες και δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς ρομάντζο…

Μέσα από τα όσα συμβαίνουν, η συγγραφέας προσπαθεί να μας δώσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου αιώνα. Μαγαζιά, γειτονιές, μια πολύχρωμη κοινωνία από Έλληνες, Τούρκους, Εβραίους, Φράγκους, Βούλγαρους, όλοι μαζί συμβιώνουν και μπλέκονται ώστε να βγει το μυθιστόρημα. Μαζί τους κυλά και η Ιστορία, βλέπουμε τα πρώτα βήματα των Νεότουρκων, του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαρκάρηδων. Ο κόσμος φοβάται ακόμη την χολέρα, θυμάται τις καταστροφές τις πυρκαγιάς του 1890, καταλαβαίνει ότι επέρχεται μια αλλαγή σημαντική και περιμένει. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι το καταφέρνει η Καριζώνη να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε αυτήν την εποχή, αν και προσωπικά μου φάνηκε πως σε κάποια σημεία πιέζει πολύ το να μπει μια πληροφορία από κάποιο ιστορικό βιβλίο, οπότε μοιραία χάνεται η φυσιολογική ροή της ανάγνωσης.

Στο βιβλίο χρησιμοποιείται ένα αρκετά δημοφιλές τρικ, αυτό της μεταφοράς στο χρόνο. Δεν με πειράζει καθόλου, αν και νομίζω ότι στο βιβλίο μας αυτή η μεταφορά έχει πολλά κοινά σημεία με κινηματογραφικού χαρακτήρα ανάλογες περιπτώσεις.Γενικά νομίζω ότι το βιβλίο είναι «κινηματογραφικό», δηλαδή οι διάλογοι και το χτίσιμο της ιστορίας είναι βγαλμένα από κάποια σειρά ή κάποιο έργο του σινεμά. Αυτό σε άλλους μπορεί να αρέσει, σε άλλους όχι. Παλαιότερα πάντως νομίζω ότι ήταν τα βιβλία που δάνειζαν στοιχεία τους σε κάποιες ταινίες, ενώ τώρα ακολουθείται μάλλον η αντίθετη πορεία. Σημεία των καιρών…

Δεν είναι το καλύτερο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει, αλλά σίγουρα δεν είναι και το χειρότερο. Αν σας άρεσαν τα βιβλία «Το νήμα» και «Στη σκιά των αιώνων», τότε μάλλον θα σας αρέσει και αυτό εδώ.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΚΑΡΙΖΩΝΗ, Κατερίνα, Συγγραφείς

3 responses to “Βιβλία Παραλίας (VII): Φόνος στη Σαλονίκη, τέλη 19ου αιώνα

  1. Παράθεμα: Η δύση μιας οικογένειας Θεσσαλονικέων | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Τσιγγάνοι, Εβραίοι, απαγορευμένοι έρωτες, Θεσσαλονίκη κτλ… | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Τουρλού με Κατοχή, Αντίσταση και αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.