Βιβλία Παραλίας (VI): Όταν βουτάς το χέρι στο μέλι, και φταίει το μέλι…

vivlioniki141

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το όνειρο του Οδυσσεα

Συγγραφέας: Μάκης Καραγιάννης

Έκδοση: Μεταίχμιο (2011)

ISBN:978-960-501-546-6

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, οι παραλίες έχουν γεμίσει από κόσμο και γενικά παρατηρώ ότι ο κόσμος διαβάζει. Η Vivlioniki συνεχίζει να σας παρουσιάζει βιβλία για να σας προστατεύουν το κεφάλι από τον ήλιο, όταν σας παίρνει ο ύπνος στην παραλία.

Ένα τέτοιο είναι και αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Αστυνομικό μυθιστόρημα δεν το λες, αν και προσπαθεί να είναι. Ιστορικό βιβλίο πάλι δεν το λες, αν και κάνει κάποιες αναφορές. Ούτε πολιτικό δοκίμιο είναι, άσχετα αν προσπαθεί να περάσει τα γνωστά μεταπολιτευτικά μηνύματα (η καλή γενιά του Πολυτεχνείου, που τράβηξε τα πάνδεινα, ναι μεν έκλεψε, αλλά ο παππούς της ήταν στο βουνό κτλ). Οπότε ας μείνουμε στην ταμπέλα «μυθιστόρημα», που γράφει και στο εξώφυλλο.

Η έκδοση είναι καλή, ιδανική για παραλία. Χαρτί Chamois των 100γρ για την εκτύπωση, διαβάζεται εύκολα γενικά. Το αγόρασα από τον Ιανό στην τιμή των €4, στο πανέρι με τις ευκαιρίες που είχε.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη και αυτά σε μικρότερα κεφάλαια:

  1. Το βελούδινο χέρι
  2. Η εγκυκλοπαίδεια των νεκρών
  3. Ο φθόνος των Θεών

Η ιστορία έχει να κάνει με τον φόνο του Στέφανου Δενδρινού, ενός πανεπιστημιακού, χαρακτηριστικού δείγματος της γνωστής «Γενιάς του Πολυτεχνείου», ο οποίος από την φάση του ήρωα έχει περάσει στην φάση του καταχραστή του δημόσιου χρήματος. Τον φόνο αυτόν θέλει να εξιχνιάσει ένας παλιός του φίλος, ο Οδυσσέας Πανταζής, κι αυτός παιδί της ίδιας γενιάς, δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Ουσιαστικά σκοπός του βιβλίου δεν είναι το μυστήριο του φόνου, όσο η διαδρομή και τα γεγονότα τα οποία μαζεύτηκαν μαζί και οδήγησαν ένα σύμβολο της αντίστασης να βουτήξει μέσα στο μέλι ολόκληρος.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο συγγραφέας είχε στο μυαλό του 5-6 διαφορετικές ιστορίες, κάπως τις είχε προχωρήσει όλες, αλλά σε καμία δεν μπορούσε να πάει από ένα σημείο και πέρα. Έτσι προσπάθησε να τις συνθέσει όλες μαζί και έβγαλε αυτό το βιβλίο. Ο χρόνος κινείται από την Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το σήμερα, με γεγονότα τα οποία αν τα τραβήξεις στα άκρα, όλο και κάπως θα συσχετιστούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιεί το χιλιοπαιγμένο δίπολο «Αριστερά-Δεξιά», με σκοπό να δώσει ένα ηθικό ελαφρυντικό στην παρανομία του τραγικού χαρακτήρα του (ο Δενδρινός είναι αυτός). Ναι μεν ήταν άπληστος, ναι μεν κυνήγησε το χρήμα, ναι μεν αφέθηκε στην ηδονή των υλικών απολαύσεων με κάποιες «φιλοσοφημένες» σκέψεις για απενεχοποίηση, αλλά ο πατέρας του ήταν εξόριστος στον Εμφύλιο, ο παππούς του ήταν ήρωας της Αντίστασης κτλ. Για τον ξεπεσμό του φταίει το «βελούδινο χέρι» και λιγότερο ίσως αυτός.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει πάντα και ο έρωτας. Σε διάφορες μορφές όμως, ανάλογα με την ηλικία του θύματος και την φάση στην οποία βρίσκεται. Στο πανεπιστήμιο είναι η Ιουλία, δυναμική, επαναστατημένη, θα είναι ο καταλύτης για να μπει στην αντίσταση ενάντια στην Χούντα. Η Μερόπη είναι ο έρωτας με τον οποίο θα κάνει οικογένεια, φυσικά θα την χωρίσει με τα δυο παιδιά να μένουν με την μητέρα. Ο τρίτος έρωτας θα είναι η Άννα, ο πειρασμός στην αρχή, που θα τον μπάσει στην πολυτέλεια, στο χρήμα, στις σπατάλες και στο life style της Γενιάς του Χρηματιστηρίου. Τέλος η Τζούλια, η Μολδαβή χορεύτρια με την απαράμιλλη ομορφιά, τελευταίο αποκούμπι σε μια σειρά αποτυχιών.

Με κάποιο τρόπο ο Καραγιάννης θέλει να μιλήσει και για την διαφθορά της Εκκλησίας (ο Ιάκωβος Δαπόντες εκπροσωπεί τον σκοταδισμό της Εκκλησίας και την δική της κατάπτωση), για τα γεγονότα του 1936 στην Θεσσαλονίκης (με τον παππού του Δενδρινού να παίζει βασικό ρόλο σε αυτά), για το κύκλωμα των μεγαλοεκδοτών και των εφημερίδων (ο Λέων Ζερβός εκπροσωπεί την διεφθαρμένη 4η εξουσία).

Εν κατακλείδι, είναι από τα βιβλία που μετά τις πρώτες 50 σελίδες, γύρισα στο τέλος να δω πόσες έχει ακόμη μέχρι να τελειώσει. Ίσως μια ξεχωριστή ιστορία για τα γεγονότα του 1936 στην Θεσσαλονίκη ή ένα καθαρά αστυνομικό μυθιστόρημα ή ένα έργο για την δολοφονία μιας πόρνης στην Μπάρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να ήταν πιο ενδιαφέροντα. Αλλά εσάς μπορεί να σας συναρπάσει, τα €4 που κοστίζει δε, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή τιμή. Εγώ πάντως όποτε ακούω για ήρωα βιβλίου από την περίφημη «Γενιά του Πολυτεχνείου», ένα άτομο μου έρχεται στο νου…ο Σπύρος Παπαδόπουλος από τους «Απαράδεκτους».

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Μάκης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s