Τουρίστες στην ίδια μας την πόλη!

vivlioniki138

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Walking Thessaloniki

Συγγραφέας: Παρίσης Πάνου

Έκδοση: MagicHour Books (2011)

ISBN: 978-960-99453-2-5

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Είμαι της άποψης ότι ο κάτοικος μιας πόλης, για να μπορεί να την γνωρίσει καλύτερα, θα πρέπει να γίνεται κάποιες στιγμές τουρίστας, επισκέπτης της. Να ξεφεύγει κάπως από την ρουτίνα και την καθημερινότητα, που δεν του επιτρέπουν να θαυμάσει κάποιες γωνιές της πόλης, κάποια μνημεία της. Και για την Θεσσαλονίκη φυσικά δεν θα μπορούσε να ισχύσει κάτι διαφορετικό. Προσωπικά αγάπησα περισσότερο την Θεσσαλονίκη όταν πέταξα από πάνω μου την ιδιότητα του Θεσσαλονικέα (το γιατί το θεωρώ ιδιότητα είναι μεγάλη κουβέντα και όχι του παρόντος) και με έναν οδηγό πόλης άρχισα να κάνω βόλτες στους δρόμους και να χαζεύω κτίρια, πάρκα, αγάλματα και ό,τι γενικά συνθέτει αυτό που λέμε Θεσσαλονίκη. Ένας τέτοιος ξεχωριστός οδηγός πόλης είναι και αυτός που θέλω να σας παρουσιάσω.

Εγώ έχω την αγγλική έκδοση, αλλά κυκλοφορεί και στα Ελληνικά με τίτλο «Περπατώντας τη Θεσσαλονίκη» στην ίδια τιμή. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο με την κλασσική έννοια της λέξης. Είναι ένα χάρτινο κουτάκι, το οποίο περιέχει 23 προτεινόμενες διαδρομές, που παρουσιάζονται σε κάρτες. Υπάρχει επίσης και μία κάρτα με 2 πανοραμικές όψεις από συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Η έκδοση είναι πολύ καλή και εύχρηστη, δεν χρειάζεται ο αναγνώστης να κουβαλά ολόκληρο βιβλίο ή μεγάλους χάρτες, απλά έχει μαζί του δύο κάρτες.

Οι διαδρομές που προτείνονται εκτείνονται από την Θέρμη μέχρι την Πλατεία Τερψιθέας. Η κάθε κάρτα έχει πληροφορίες και στις δύο όψεις της.

Στην μία όψη της κάρτας υπάρχει ο χάρτης με την διαδρομή καθώς και η συνολική απόσταση της διαδρομής αυτής. Με μπλε χρώμα σημειώνονται ενδιαφέροντα για τον αναγνώστη σημεία που αξίζει να δει και με κίτρινο χρώμα μέρη για φαγητό ή καφέ. Σημειώνονται επίσης οι στάσεις των λεωφορείων, εναλλακτικές διαδρομές, σημεία με σύνδεση WiFi και πολλά άλλα που χρησιμεύουν σε έναν τουρίστα μιας πόλης.

Στην άλλη όψη της κάρτας υπάρχουν σχόλια για την διαδρομή, ιστορικά στοιχεία, επεξήγηση των μπλε και κίτρινων σημείων της άλλης όψης.

Γενικά μου φάνηκε ιδιαίτερα πρακτικός οδηγός και εύκολος στην χρήση του. Στην αγγλική έκδοση μου φάνηκαν βέβαια κάπως αστείες οι μεταφράσεις κάποιων τοποθεσιών (πχ οι 40 Εκκλησιές λέγονται Forty Churches και τα Χίλια Δέντρα μεταφράζονται σε A Thousand Trees…) και ίσως θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τιμή. Πέρα όμως από αυτά, θεωρώ πως η έκδοση αυτή μπορεί να αποτελεί μια βάση και συνεχώς να ανανεώνεται και να καλυτερεύει. Άλλωστε οι οδηγοί πόλης θα πρέπει συνεχώς να ελέγχονται για λάθη ή παραλείψεις. Όπως λέει και η έκδοση, «put your shoes on…» και βγείτε να περπατήσετε την πόλη! Και να δείτε που θα την αγαπήσετε περισσότερο!

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΠΑΝΟΥ, Παρίσης, Συγγραφείς

One response to “Τουρίστες στην ίδια μας την πόλη!

  1. Παράθεμα: Περίπατοι σε μνημεία της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s