1300 μέρες Κατοχής στην Σαλονίκη

vivlioniki125

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη, χίλιες τριακόσιες ημέρες

Συγγραφέας: Ηρακλής Λαλάγκας

Έκδοση: University Studio Press (2007)

ISBN: 978-960-12-1597-6

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για μία ακόμη φορά η Κατοχή της Θεσσαλονίκης αποτελεί το κύριο θέμα σε ένα μυθιστόρημα. Και για άλλη μία φορά ο μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα, οι εμπειρίες και τα βιώματα του συγγραφέα με την φαντασία του. Το μυθιστόρημα του Λαλάγκα ξεκινάει χρονικά παραμονή της εισόδου των Γερμανικών στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη και τελειώνει παραμονή των εκλογών του 1946. Οι 1300 μέρες του τίτλου βέβαια έχουν να κάνουν με το χρονικό διάστημα που οι Γερμανοί έμειναν στην πόλη μας.

Η έκδοση είναι πολύ συμπαθητική, απλή και λιτή. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, ευανάγνωστοι χαρακτήρες εκτύπωσης, χωρίζεται το βιβλίο σε 30 μικρά κεφάλαια κάνοντάς το πιο εύκολο στο διάβασμα.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας, τα μέλη της οικογένειας του Θοδωρή Βεράτη, μιας τυπικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής, που μένει στην περιοχή της Βαλαωρίτου. Βιώνουν από την αρχή κάθε εμπειρία που είχε να τους «χαρίσει» η Κατοχή, όχι μόνο σε αυτούς, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στην αρχή η αμηχανία, μετά η πείνα, ο φόβος, η τρομοκρατία μέχρι την στιγμή της φυγής των Γερμανών. Και γύρω τους να κινείται όλος ο κόσμος της Κατοχής, δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες, προδότες, ικανοί να τους πάρουν την ζωή για το παραμικρό. Η βουλγαρική ομηρία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μικρασιατική Καταστροφή, η σφαγή στα Γιαννιτσά το 1944, συμπληρώνουν την εικόνα της Κατοχικής Θεσσαλονίκης.

Απλή γραφή, χωρίς φιοριτούρες και λογοτεχνικά τεχνάσματα, πιο πολύ σε αφήγηση μοιάζει, παρά σε μυθιστόρημα. Χαρακτηριστικό όσων έχουν ζήσει ένα γεγονός η αμεσότητα στην περιγραφή του, η οποία στο βιβλίο του Λαλάγκα κυριαρχεί. Από τα άγνωστα βιβλία και ελαφρώς αδικημένα νομίζω, αποτελεί μία ευχάριστη ανάγνωση.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΛΑΛΑΓΚΑΣ, Ηρακλής, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s