Βιβλία Παραλίας (ΙΙ): Οι πληγές που δεν κλείνουν στην μεταπολεμική Θεσσαλονίκη

Image

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Γιούντιν: Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Γιώργος Ρωμανός

Έκδοση: Άγκυρα (2012)

ISBN: 978-960-547-030-2

Τιμή: Περίπου €15

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μετά το Σφαγείο Σαλονίκης, ένα άλλο ωραίο μυθιστόρημα για παρέα κάτω από την ομπρέλα είναι αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Δεν πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα όμως, αλλά για μία ιστορία δραματική, με κάποια στοιχεία μυστηρίου και κάποια ιστορίας.

Η έκδοση είναι ικανοποιητική. Πέρα από το πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, από την έρευνα του συγγραφέα. Επίσης υπάρχει και ένα παράρτημα στο τέλος, το οποίο αναφέρεται σε κάποια πολύ σπουδαία ιστορικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης, από την απελευθέρωση το 1912, μέχρι την δολοφονία του Πολκ το 1948.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου, ο χαμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ένα θέμα το οποίο γενικά έχει εμπνεύσει πολλούς λογοτέχνες, εξαιτίας της τραγικότητάς του. Και σε αυτό το βιβλίο, η πραγματικότητα μπερδεύεται με τον μύθο. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα επεμβαίνουν στην ζωή των πρωταγωνιστών. Πέρα από την Θεσσαλονίκη, το έργο εκτυλίσσεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τόσο των Ναζί, όσο και των Σοβιετικών. Η ιστορία ξεκινάει προπολεμικά και καταλήγει κάπου μέσα στην δεκαετία του ’90. Οι πρωταγωνιστές πολλοί, με τον κάθε έναν να τραβάει το δικό του μαρτύριο. Ο Ελιάν, ένας σκηνοθέτης που μαζεύει υλικό για μία ταινία. Η Αντζέλ, μια Εβραία της Θεσσαλονίκης που σώζεται από τον ξεριζωμό και η αδελφή της η Λέα που καταλήγει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Λόρυ, κόρη της Λέα, που φαίνεται να την κυνηγά το παρελθόν των γονιών της περισσότερο και από τους ίδιους τους γονείς της. Ο Αλέξανδρος, μια φιγούρα τραγική. Και πολλοί άλλοι, ζούνε μια ζωή που τους επιβλήθηκε και παρά τις όποιες προσπάθειες, αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Γιατί το κακό δεν διορθώνεται πάντα, παρά τις όποιες προσπάθειες.

Το κείμενο έχει ροή, με ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορεί κάπως να κουράσει. Η πλοκή εξελίσσεται ομαλά. Σκοπός του συγγραφέα δεν είναι να φτιάξει ένα μυστήριο, αλλά να βρει τι οδηγεί τις ψυχές των ανθρώπων στις όποιες πράξεις τους. Στο τέλος του βιβλίου μπορεί ο αναγνώστης να κάτσει να σκεφτεί ποιος από όλους τους χαρακτήρες είναι ο πιο τραγικός και μάλλον την απάντηση θα την βρει σύμφωνα όχι με τα γραφόμενα του συγγραφέα, αλλά με τα βιώματα τα δικά του.

Εύχομαι να το χαρείτε και όταν το βάλετε στην βιβλιοθήκη σας να έχει ανάμεσα στις σελίδες του κάποιους κόκκους άμμου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΡΩΜΑΝΟΣ, Γιώργος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.