Βιβλία Παραλίας (Ι): Δολοφονία στην Κατοχική Θεσσαλονίκη

Image

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Σφαγείο Σαλονίκης

Συγγραφέας: Θάνος Δραγούμης

Έκδοση: Ψυχογιός (2011)

ISBN: 978-960-496-086-6

Τιμή: Περίπου €15

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Επειδή είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, σκέφτηκα να σας προτείνω κάποια βιβλία, τα οποία εγώ τα αποκαλώ «βιβλία παραλίας». Δεν είναι υποτιμητικός τίτλος αυτός, κάποια από αυτά τα έχω ευχαριστηθεί ιδιαίτερα. Απλά πρόκειται για μυθιστορήματα, κυρίως αστυνομικά, τα οποία δεν χρειάζεται να ξοδεύει κάποιος όλη την φαιά ουσία του για να τα κατανοήσει και να τα παρακολουθεί. Γενικά το αστυνομικό μυθιστόρημα διαβάζεται εύκολα. Για κάποιο λόγο βέβαια αυτό θεωρείται μειονέκτημα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να αναλύσω εδώ την άποψή μου σχετικά.

Η έκδοση του βιβλίου είναι καλή. Όμορφο εξώφυλλο, «πιασάρικο» αν το δει κάποιος εμπορικά. Στο τέλος υπάρχουν κάποιες σημειώσεις, για να λύσουν απορίες του αναγνώστη καθώς διαβάζει την υπόθεση. Ευτυχώς πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, ώστε να μην χαλάει κατευθείαν σε περίπτωση που πάτε να το ανοίξετε με βρεγμένα δάχτυλα από την προηγούμενη βουτιά σας.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο αστυνόμος Ασλάνογλου, μια κλασσική φιγούρα αστυνομικού, με τον κυνισμό, το χιούμορ, την γοητεία και όλα όσα χαρακτηρίζουν έναν μυθιστορηματικό αστυνομικό. Το περιβάλλον που εξελίσσεται το μυθιστόρημα, η Κατοχική Θεσσαλονίκη του 1943. Γερμανικά στρατεύματα, Τάγματα Ασφαλείας, αντάρτικες ομάδες, η ΟΠΛΑ, η Γενική Ασφάλεια του Μουσχουντή [στο μυθιστόρημα για πρακτικούς λόγους είναι αρχηγός της Ειδικής Ασφάλειας], γενικά ένα κλίμα ιδιαίτερα εκρηκτικό. Η κεντρική υπόθεση, δύο πτώματα που ανακαλύπτονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού, είναι η αφορμή για την διήγηση πολλών άλλων ιστοριών, οι οποίες τρέχουν παράλληλα.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ιστορικά πρόσωπα στην διήγησή του, τα οποία τα μπλέκει με τους μυθιστορηματικούς του χαρακτήρες. Το κείμενο κρατάει την αγωνία του αναγνώστη, μέχρι το τέλος. Φυσικά δεν λείπει το μελό κομμάτι, με τον έρωτα μεταξύ Ασλάνογλου και μιας Εβραίας, της Έμμας, που κρύβει στο σπίτι του. Μέσα στην ιστορική πραγματικότητα της πόλης, το μυθιστόρημα παίρνει σάρκα και οστά. Οι μαυραγορίτες, η τρομοκρατία, οι διωγμοί των Εβραίων, όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Πρόκειται για ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, το οποίο θα σας κρατήσει παρέα τις ώρες που θα ξοδέψετε κάτω από μια ομπρέλα ή απολαμβάνοντας την δροσιά της θερινής νυκτός.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, Θάνος, Συγγραφείς

One response to “Βιβλία Παραλίας (Ι): Δολοφονία στην Κατοχική Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Βιβλία Παραλίας (ΙΙ): Οι πληγές που δεν κλείνουν στην μεταπολεμική Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s