Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, ήταν στην Θεσσαλονίκη

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το πρώτο Ελληνικό ραδιόφωνο…και το πρώτο των Βαλκανίων

Συγγραφέας: Όλγα Πλέχοβα

Έκδοση: Μπαρμπουνάκης (2002)

ISBN: 960-267-107-6

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η περίπτωση του Τσιγγιρίδη είναι κλασσικό παράδειγμα Ελληνικής αγνωμοσύνης. Πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος έφτιαξε με πολύ αγώνα και μεράκι τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα. Στην συνέχεια το Κράτος, με το «έτσι θέλω» και για να εξυπηρετεί τις προπαγανδιστικές ανάγκες του, αφού έφτιαξε την ΕΙΡ (πρόγονο της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ…) έκλεισε τον σταθμό του Τσιγγιρίδη και κράτησε το μονοπώλιο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας για τον εαυτό του. Και σαν να μην έφτανε η Κρατική αχαριστία, δεν έγραψε για την ζωή και το έργο του κάποιος Έλληνας, αλλά μια Ρωσίδα. Το βιβλίο αυτό είναι μέρος της μεταπτυχιακής της έρευνας. Μελέτη που δυστυχώς δεν έγινε από κάποιον συμπατριώτη ή συνάδελφο του Τσιγγιρίδη.

Το βιβλίο είναι μια πολύ προσεγμένη και όμορφη έκδοση. Με πολλές σπάνιες φωτογραφίες, με αρχειακό υλικό από παλιές εφημερίδες και πλούσια βιβλιογραφία. Το εξώφυλλο είναι πλαστικοποιημένο, ενώ οι χαρακτήρες εκτύπωσης κάνουν το βιβλίο εύκολο στην ανάγνωσή του. Εγώ το βρήκα σε παζάρι βιβλίου με μόνο €3,50.

Το πρώτο κεφάλαιο έχει να κάνει με τα βιογραφικά στοιχεία του Τσιγγιρίδη. Γεννημένος το 1877 στην Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας, πρόσφυγας το 1891 στην Γερμανία, φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Στουτγκάρδης, έρχεται τελικά στην Θεσσαλονίκη το 1923 με όνειρο την δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Πριν όμως φτάσει σε αυτό, μαθαίνει στους Έλληνες το «μεγάφωνο» και εισάγει τον ομιλών κινηματογράφο, ενώ είναι υπεύθυνος και για την μεγαφωνική εγκατάσταση της Βουλής.

Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, που έγινε Σεπτέμβριο του 1928, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης. Αφού αντιμετώπισε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και την καχυποψία των αρχών, η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία κράτησε σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, ήταν γεγονός. Την ίδια χρονιά είναι που συνίσταται και ο «Ραδιοφωνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης», με σκοπό την διάδοση και στήριξη του μέσου.

Στο τρίτο κεφάλαιο μαθαίνουμε για την επίσημη δημιουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού, που ξεκινά την λειτουργία του το 1929. Δυστυχώς το Κράτος δεν δίνει άδεια, αντίθετα, μέσα σε ένα πλαίσιο μιζών και αδιαφάνειας, δίνει την άδεια για την εγκατάσταση του πρώτου Εθνικού Ραδιοφωνικού Σταθμού σε άλλους και όχι σε αυτόν που ήδη έχει οργανώσει δικό του σταθμό. Αλλά πάλι ο Τσιγγιρίδης καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να λειτουργήσει τελικά τον σταθμό του. Το 1931 το Ράδιο Τσιγγιρίδης ακούγεται πλέον από Αίγυπτο μέχρι Παρίσι.

Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, υπάρχει αναφορά στα χρόνια λειτουργίας του σταθμού, από το 1935 που πήρε επιτέλους μόνιμη άδεια, τις προσπάθειες λογοκρισίας το 1936 από το Κράτος, τις μέρες δόξας που έζησε το Ράδιο Τσιγγιρίδης με πρόγραμμα που είχε από παιδικές εκπομπές, μέχρι συνεντεύξεις με Καζαντζάκη και Ξενόπουλο. Η επιτυχία του σταθμού φαίνεται ότι το 1939 υπήρχαν στην Μακεδονία περίπου 5000 ραδιόφωνα, ενώ στην Αττική περίπου 700. Το 1938 το καθεστώς Μεταξά θα φτιάξει τον Σταθμό Αθηνών, κρατικού ελέγχου, 10 χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή του Τσιγγιρίδη. Ακολουθεί ο πόλεμος και η Κατοχή, μετά ο Εμφύλιος και ουσιαστικά το πρόγραμμα του σταθμού ξεκινά πάλι το 1945. Είναι όμως και η χρονιά που το Κράτος ιδρύει την ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) και απαγορεύει την λειτουργία του Ράδιο Τσιγγιρίδης. Ο σταθμός παύει την λειτουργία του το 1946. 17 Δεκεμβρίου του 1947 πεθαίνει πάμφτωχος και ξεχασμένος από όλους ο πρωτοπόρος της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα.

Αυτό που είχε πετύχει ο Τσιγγιρίδης είναι κάτι που στην εποχή μας δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Με πολλή αγάπη για το ραδιόφωνο, κατάφερε να ξεπεράσει εμπόδια και τεχνικές δυσκολίες και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Δυστυχώς η προσφορά του δεν έτυχε της εκτίμησης που θα έπρεπε. Το βιβλίο αυτό είναι φόρος τιμής στο έργο του. Ο Τσιγγιρίδης έδωσε έναν επιπλέον λόγο σε αυτήν την πόλη να περηφανεύεται.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΠΛΕΧΟΒΑ, Όλγα, Συγγραφείς

One response to “Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, ήταν στην Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: «Ράδιο Τσιγγιρίδης»: Ο πρώτος Ρ/Σ της χώρας, ήταν στην Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s