Φιλμογραφία Θεσσαλονίκης

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Φιλμογραφία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Έκδοση: Εντευκτήριο (1992)

ISBN: 960-85126-3-8

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Θεσσαλονίκη είχε διαχρονικά μια ιδιαίτερη σχέση με το σινεμά. Για τους κινηματογράφους της πόλης είχε γράψει βιβλίο ο Κώστας Τομανάς (διαβάστε κάποια πράγματα για αυτό, πατώντας εδώ), ενώ υπήρχε εποχή που μόνο οι θερινοί κινηματογράφοι ήταν πάνω από 60. Το βιβλίο αυτό του Σερέφα, του οποίου χορηγός ήταν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να παρουσιάσει τις ταινίες, οι οποίες μέχρι την χρονιά έκδοσης του βιβλίου εμφάνιζαν σε κάποιο πλάνο τους ή μπορεί να είχαν γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Θεσσαλονίκη.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι το αντικείμενο του βιβλίου είναι μια μορφή τέχνης και το ότι η έκδοσή του ήταν χορηγία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε εποχή που η σημερινή Κρίση δεν φαινόταν στον ορίζοντα, η ποιότητα έκδοσης θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Κάποιες φωτογραφίες από ταινίες έχουν ουσιαστικά φωτογραφηθεί κατά την προβολή τους στην τηλεόραση. με αποτέλεσμα η ποιότητά τους να είναι πολύ κακή.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 6 μέρη.

Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Φιλμογραφία» και περιέχει τους τίτλους των ταινιών, τον σκηνοθέτη και την χρονιά που γυρίστηκαν τα έργα. Η ταξινόμηση είναι με βάση κάποια κριτήρια του συγγραφέα, τα οποία δεν μπορώ να τα κρίνω, καθώς οι γνώσεις μου στον κινηματογράφο είναι περιορισμένες. Συνολικά αναφέρονται 86 τίτλοι ταινιών, με παλαιότερη την κινηματογράφηση για τα Επίκαιρα της εποχής, της επίσκεψης το 1911 στην Θεσσαλονίκη του σουλτάνου Mehmet Reşat. Η κινηματογράφηση είχε γίνει από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές στον Ελλαδικό χώρο, των Αδελφών Μανάκη. Κάποιος που αγαπά τον κινηματογράφο, θα διαβάσει μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στον κατάλογο αυτό.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, όπου ο συγγραφέας κάνει έναν σχολιασμό, όχι τόσο στις ταινίες, όσο στην Θεσσαλονίκη ως σκηνικό κινηματογράφησης. Γενικά, πέρα από κάποια μεμονωμένα πλάνα, η Θεσσαλονίκη δεν προτιμάται από τους σκηνοθέτες, παλαιότερους ή νεώτερους ως σκηνικό των ταινιών τους, με εξαίρεση την ταινία «Το ξυπόλητο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλλας.

Το τρίτο μέρος έχει σκηνές από κάποια έργα της φιλμογραφίας. Είναι το πιο αδύναμο κομμάτι του βιβλίου για μένα, το οποίο πιστεύω σε κάποια νεότερη έκδοση μπορεί να βελτιωθεί, τόσο ως προς την ποιότητα των φωτογραφιών, όσο και ως προς την ποσότητά τους.

Στο τέταρτο μέρος υπάρχουν συνεντεύξεις από 3 σκηνοθέτες, οι οποίοι στο έργο τους παρουσίασαν την πόλη μας. Πρόκειται για τους Γκρεγκ Τάλλας, Γιάννη Δαλιανίδη και Τάκη Παπαγιαννίδη. Εκπρόσωποι διαφορετικών κόσμων του κινηματογράφου, βλέπουν με τον δικό τους τρόπο την σχέση του κινηματογραφικού φακού και της Θεσσαλονίκης.

Το πέμπτο και έκτο μέρος είναι ένα κείμενο του Σερέφα για την σχέση του με την Θεσσαλονίκη και τις ταινίες και η μετάφραση της περίληψης του βιβλίου στα αγγλικά αντίστοιχα.

Προσωπικά δεν έχω εντυπωσιαστεί από το βιβλίο. Από την άλλη είναι δύσκολο να κρίνει ένα βιβλίο για τον κινηματογράφο κάποιος που δεν είναι ειδήμων της τέχνης αυτής. Εγώ κράτησα από το βιβλίο όσα γράφει για την ταινία «Το ξυπόλητο τάγμα», κάποιος άλλος ίσως εκτιμήσει κάποια άλλα πράγματα στις σελίδες μέσα. Ίσως θα ήταν καλό η Φιλμογραφία της Θεσσαλονίκης να επανεκδοθεί σε καλύτερη έκδοση, ανανεωμένη ή και να εκδίδεται τακτικά ανά κάποια χρονικά διαστήματα, ώστε συνεχώς να εμπλουτίζεται με ονόματα ταινιών, φωτογραφίες, μελέτες πάνω στις ταινίες κοκ. Λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του, δεν χάνετε και κάτι αν το αποκτήσετε.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΕΡΕΦΑΣ, Σάκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s