Ο Τσιτσάνης στην Θεσσαλονίκη

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ουζερί Τσιτσάνης

Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Έκδοση: Κέδρος (2001)

ISBN: 960-04-2032-7

Τιμή: Περίπου €18

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, για πολλούς ο μεγαλύτερος συνθέτης του ρεμπέτικου τραγουδιού της χώρας, πέρασε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του στην Θεσσαλονίκη. Στην πόλη μας επίσης έγραψε κάποια από τα πιο γνωστά του τραγούδια, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δε, τέκνο της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης, έχει γράψει μια σπουδαία έρευνα στο έργο του. Για τους λόγους αυτούς, αν και γεννημένος στα Τρίκαλα, θεωρούμε τον Τσιτσάνη επίσης κομμάτι αυτής της πόλης.

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, άλλο ένα τέκνο της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να παρουσιάσει αυτές τις μέρες παραμονής του Τσιτσάνη στην Θεσσαλονίκη, μέσα από αυτό το μυθιστόρημά του. Είναι από τα έργα στα οποία η πραγματικότητα μπλέκεται με το παραμύθι. Βασισμένο σε αφηγήσεις του κουνιάδου του Τσιτσάνη (αδερφός της γυναίκας του συνθέτη δηλαδή, για όσους τα μπερδεύετε, όπως κι εγώ…), αλλά και με πολλά στοιχεία φαντασίας του συγγραφέα, η ιστορία εξελίσσεται στην Κατοχική Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση που έχω εγώ είναι του Κέδρου και είναι η παλιά. Το βιβλίο κυκλοφορεί τώρα με νέο εξώφυλλο από τις εκδόσεις Πατάκη. Η έκδοση του Κέδρου είναι αξιοπρεπέστατη. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη και αυτά σε μικρότερα κεφάλαια. Αυτό κάνει το βιβλίο εύκολο στην ανάγνωσή του.

Ο Σκαμπαρδώνης δεν έχει σκοπό να περιγράψει την ζωή του Τσιτσάνη, αλλά την ζωή των πρωταγωνιστών των μαγαζιών σαν αυτό του ουζερί Τσιτσάνης και κατ επέκταση αυτών που τους περιέβαλαν. Τα γκαρσόνια, οι μπράβοι, οι οργανοπαίχτες, οι μαυραγορίτες πελάτες, αλλά και τα φτωχαδάκια που λάτρευαν το ρεμπέτικο και γύρω από αυτούς ένας ολόκληρος κόσμος, η Θεσσαλονίκη του 1943, χρονιά που χάθηκαν οι Εβραίοι της πόλης, χρονιά πείνας, υπερπληθωρισμού, χρονιά των χαρτονομισμάτων με τα πολλά μηδενικά. Βασικό ατού του βιβλίου ότι καταφέρνει ο Σκαμπαρδώνης να μεταφέρει άριστα το κλίμα της εποχής και συγκεκριμένα των παλιών ρεμπετάδικων, που μπορεί να ήταν ουζερί ή ταβέρνες. Ουσιαστικά υπάρχει μια βασική ιστορία και γύρω από αυτές εξελίσσονται πολλές άλλες μικρότερες, οι οποίες όμως προσωπικά μου άρεσαν περισσότερο.

Το βιβλίο δεν είναι ιστορικό, αν και έχει ιστορικά στοιχεία. Κάποια πρόσωπα υπαρκτά, όπως ο Μουσχουντής (ο διαβόητος Διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης), ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Καλδάρας, ο Γιάννης Βελλιδης κα ζούνε, μιλάνε, γελάνε, τα πίνουν και γλεντάνε μαζί με τους φανταστικούς ήρωες του συγγραφέα. Το να μπει κάποιος σε μια διαδικασία να εξετάσει μόνο από ιστορική σκοπιά το βιβλίο αυτό, νομίζω πως θα έχει χάσει την ουσία του κειμένου.

Νομίζω ότι είναι από τα ωραία μυθιστορήματα και κατάλληλο για να το διαβάσετε μέσα στο καλοκαίρι. Μοναδικό μειονέκτημα νομίζω είναι η τιμή, βρίσκω τα €18 του Κέδρου και τα €20 του Πατάκη πολλά.

Advertisements

6 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, Γιώργος

6 responses to “Ο Τσιτσάνης στην Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Όταν ο Τσιτσάνης μεγαλουργούσε στην Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Μικρές ιστορίες, καθημερινών ανθρώπων | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Το πρώτο βιβλίο του Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

  5. Παράθεμα: Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για το παρακράτος της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  6. Παράθεμα: Το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s