Η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Όταν η Θεσσαλονίκη μπήκε στον 20ο αιώνα

Συγγραφέας: Γιώργος Αναστασιάδης, Ευάγγελος Χεκίμογλου

Έκδοση: University Studio Press (2000)

ISBN: 960-12-0811-9

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αφορμές για ιστορικές αναδρομές στο παρελθόν είχε πολλές η Θεσσαλονίκη. Το 1985 γιόρταζε τα 2300 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1997 ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2012 γιόρταζε έναν αιώνα από την απελευθέρωση. Το 2000, στην είσοδο του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας, βρέθηκε άλλη μία αφορμή για να γραφτούν κάποια βιβλία και πιο συγκεκριμένα βιβλία με αναφορές στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα.

Ένα τέτοιο είναι και αυτό εδώ. Οι δύο συγγραφείς του έχουν γράψει πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία σχετικά με την Θεσσαλονίκη, κυρίως σχετιζόμενα με την σύγχρονη ιστορία της (η οποία βέβαια μοιραία έχει μέσα της και κομμάτια του πολυποίκιλου παρελθόντος της).

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή. Σκληρό εξώφυλλο, κάποιες ιδιαίτερα σπάνιες φωτογραφίες σε καλή ανάλυση. Γενικά η ποιότητα εκτύπωσης είναι άριστη. Στο τέλος υπάρχει η βιβλιογραφία, ενώ νομίζω πως χρήσιμο θα ήταν και ένα ευρετήριο όρων και ονομάτων.

Το βιβλίο μετά τον πρόλογο έχει 11 κεφάλαια, ένα για κάθε χρόνο από το 1900 έως και το 1910. Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει στην αρχή μια μικρή αναφορά για σπουδαία διεθνή γεγονότα που συνέβησαν το έτος αυτό. Από εκεί και πέρα έχει γίνει επιλογή σπουδαίων γεγονότων που συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη, αλλά και διαφόρων περίεργων συμβάντων, γίνονται αναφορές σε πρόσωπα που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην πόλη κα.

Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται πολύ εύκολα, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές ιστορικές γνώσεις για να το απολαύσει. Αποτελεί δε κίνητρο για κάποιον να ψάξει περισσότερο για θέματα που περιέχονται σε αυτό. Νομίζω πως είναι κατάλληλο για άτομα που τώρα θέλουν να αρχίσουν να ασχολούνται με την ιστορία και το παρελθόν της πόλης. Η τιμή του είναι πάρα πολύ καλή, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα έκδοσης. Πιστεύω αξίζει να το αποκτήσετε ή να το δωρίσετε σε κάποιον.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Γιώργος, Συγγραφείς, ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ, Ευάγγελος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.