Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα της Θεσσαλονίκης

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας, Χάρης Γιακουμής

Έκδοση: Μ. Τουμπής (2005)

ISBN: 960-540-612-8

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τους δύο συντελεστές του βιβλίου, γνωρίζω μόνο τον Σάκη Σερέφα, περισσότερο από το έργο και την έρευνά του για την Θεσσαλονίκη, παρά για την ποίησή του. Επίσης δεν γνώριζα τις εκδόσεις του Μιχάλη Τουμπή. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Χάρης Γιακουμής έχει «παίξει» με τις φωτογραφίες και ο Σάκης Σερέφας έχει επιλέξει και έχει φτιάξει τα κείμενα.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, πάρα πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης κειμένων και φωτογραφιών. Πολλές από τις εικόνες του βιβλίου δύσκολα θα τις βρείτε σε άλλες εκδόσεις.

Μιλάμε όπως καταλάβατε για ένα λεύκωμα, το οποίο όμως δεν ακολουθεί τις νόρμες των περισσοτέρων άλλων. Εδώ οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών ή πολλές φορές και κάποιοι κομπάρσοι αυτών, μιλάνε στον αναγνώστη σε πρώτο πρόσωπο. Για την ζωή τους, την πόλη τους, τα βάσανα και τις ανησυχίες τους. Και κάπως έτσι ο αναγνώστης βλέπει από κοντά όχι μόνο όσα δείχνει και φανερώνει μια φωτογραφία, αλλά και την ζωή των πολιτών, των παλιών Θεσσαλονικέων, Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων.

Οι φωτογραφίες καλύπτουν μία περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα, ως το 1917 και την Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Κάποια από τα κείμενα που συνοδεύουν και σχολιάζουν τις εικόνες αυτές είναι αποσπάσματα από διηγήσεις περιηγητών ή ατόμων που περπάτησαν και έζησαν για λίγο στην πόλη. Τα υπόλοιπα είναι φανταστικά κείμενα του Σερέφα, τα οποία καταφέρνουν να μεταδώσουν άριστα το κλίμα, τις ανησυχίες και τις έγνοιες εκείνων των Θεσσαλονικέων. Η επεξεργασία που έχει γίνει στις εικόνες από τον Γιακουμή είναι ενδιαφέρουσα. Πολλές φορές από όλη την φωτογραφία απομονώνει ένα πρόσωπο, το οποίο δεν είναι στο κέντρο της εικόνας, οπότε τις περισσότερες φορές δεν τον παίρνει το μάτι σου. Αυτό το πρόσωπο γίνεται πλέον ο πρωταγωνιστής, ο αφηγητής της ιστορίας.

Η πρωτοτυπία της έκδοσης, οι πολλές σπάνιες φωτογραφίες (ειδικά αυτές στην αρχή, που δείχνουν το μέτωπο της πόλης από την θάλασσα και είναι τραβηγμένες κατά το 1880) και η άριστη τιμή για λεύκωμα, κάνουν αυτό το βιβλίο μια πάρα πολύ καλή αγορά.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΕΡΕΦΑΣ, Σάκης

One response to “Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Εικόνες της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 20ου αιώνα | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.