Ο Ηλίας Πετρόπουλος για την Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη – Η Πυρκαγιά του 1917

Συγγραφέας: Ηλίας Πετρόπουλος

Έκδοση: Μπαρμπουνάκης (1980)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €38

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Πυρκαγιά του 1917 έχει απασχολήσει πολλούς συγγραφείς, καθώς ο ρόλος της ήταν καταλυτικός στην μετέπειτα εξέλιξη της μορφής της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα ενδιαφέροντα βιβλία για την Πυρκαγιά είχε γράψει η Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου και το είχαμε παρουσιάσει και στην Vivlioniki (για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ). Το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου είναι ένα λεύκωμα, με αρκετές σπάνιες φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν την καταστροφή που επήλθε κυρίως. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, καθώς μπορεί και στο παρελθόν να είχαν συμβεί αρκετές πυρκαγιές, αλλά αυτή του 1917 άλλαξε ριζικά την εικόνα της πόλης.

Το πρωτότυπο ήταν στα γαλλικά, οπότε θα σας βοηθήσει αρκετά το να είστε γαλλομαθείς. Το προλογικό κείμενο του συγγραφέα μεταφράστηκε μεν, αλλά είναι το μόνο. Υπάρχει ένα ακόμη κείμενο του Jacques Lacarriere (πολύ γνωστός Γάλλος συγγραφέας, λάτρης της Ελλάδας, που έχει γράψει πολλά βιβλία για την χώρα μας), το οποίο δυστυχώς δεν μεταφράστηκε. Επίσης ο σχολιασμός των φωτογραφιών είναι μόνο στα γαλλικά. Επίσης στο BiblioNet αναφέρει την τιμή των €37, στο φεστιβάλ βιβλίου το βρήκα με €15 και νομίζω πως γενικά ο αναγνώστης ψάχνοντας κάπως μπορεί να το βρει σε καλύτερη τιμή.

Η έκδοση είναι πολύ καλή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έγινε το 1980. Κάποιες από τις φωτογραφίες μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση, αλλά προσδίδουν στο βιβλίο το χρώμα της εποχής. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες προέρχονται από την συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων, όπου έγιναν δωρεά από τον συγγραφέα.

Το λεύκωμα χωρίζεται σε 4 μέρη, το πριν, το κατά την διάρκεια και το μετά της πυρκαγιάς, καθώς και κάποιες εικόνες του πώς είναι η πόλη σήμερα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος βέβαια, είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν τις ζημιές που έπαθε η πόλη. Οι φωτογραφίες είναι ταξινομημένες με βάση τον τόπο που έπαθε την καταστροφή.

Προσωπικά βρήκα όλο το λεύκωμα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες που μου άρεσαν περισσότερο, αλλά δεν το βρίσκω σκόπιμο να αναφερθώ περισσότερο σε αυτές, καθώς μπορεί να αδικήσω τις υπόλοιπες. Νομίζω πως αξίζει να το αγοράσετε το λεύκωμα και να δείτε την παλαιά μορφή της πόλης, αν όχι για τα κομμάτια της που χάθηκαν, για αυτά που σώθηκαν από την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Advertisements

5 Σχόλια

Filed under ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ηλίας, Συγγραφείς

5 responses to “Ο Ηλίας Πετρόπουλος για την Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: 70 χρόνια που άλλαξαν τα πάντα στην Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Μια αφήγηση για τη ζωή στο Κουλέ Καφέ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια | Vivlioniki

  4. Παράθεμα: Φωτογραφικό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  5. Παράθεμα: Η ανατολίτικη όψη της Θεσσαλονίκης και το τέλος της μέσα από την πένα του Θωμά Κοροβίνη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.