Το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης της Θεσσαλονίκης (Β’ Μέρος)

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη – Η Προσωρινή Κυβέρνηση 1916-1917

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας (1994)

ISBN: 960-85171-8-4

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας είναι πρόγονος του γνωστού μας ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας), το οποίο είναι υπεύθυνο για κάποιες από τις καλύτερες εκδόσεις που κυκλοφορούν, τουλάχιστον ποιοτικά. Το βιβλίο αυτό περιέχει τις ομιλίες και παρουσιάσεις ερευνητών, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε δύο κύκλους επιστημονικών ανακοινώσεων, οι οποίοι είχαν γίνει το 1992 με θέμα την Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, δηλαδή την Κυβέρνηση που σχημάτισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης.

Αν και σίγουρα δεν μπορεί το βιβλίο αυτό να συγκριθεί με νεότερες εκδόσεις, η ποιότητα είναι αρκετά καλή. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, κάποιες λίγες φωτογραφίες στο τέλος του βιβλίου σε πολύ καλή εκτύπωση.

Οι συγγραφείς και ερευνητές των 6 κειμένων είναι οι Παύλος Πετρίδης, Γεώργιος Νάκος, Γιώργος Αναστασιάδης, Γιώργος Χιονίδης, Ευάγγελος Χεκίμογλου και Αντώνης Σατραζάνης.

Το κείμενο του Παύλου Πετρίδη έχει τίτλο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επικεφαλής της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη 1916-17» και ασχολείται κυρίως με την θέση της Προσωρινής Κυβέρνησης για το πολιτειακό ζήτημα της Ελλάδος. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου.

Το κείμενο του Γεωργίου Νάκου μιλάει για τα γαιοκτητικά προβλήματα της εποχής προς εξέταση. Προσωπικά δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα, ίσως επειδή οι γνώσεις μου στον τομέα της νομικής επιστήμης είναι ελάχιστες προς ανύπαρκτες.

Από τα πιο καλογραμμένα κεφάλαια, αυτό του Γιώργου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία σχετικά με την Θεσσαλονίκη. Στο κείμενό του, περιγράφει την Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή, ένα περιβάλλον τέτοιο, το οποίο σε συνδυασμό με την ιστορική συγκυρία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης, το οποίο οδήγησε έπειτα στον σχηματισμό της Προσωρινής Κυβερνήσεως.

Το κείμενο του Γιώργου Χιονίδη έχει να κάνει με τα διατάγματα τα οποία εξέδωσε η Προσωρινή Κυβέρνηση.

Ο Ευάγγελος Χεκίμογλου γράφει ένα σημαντικότατο κεφάλαιο για την οικονομία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Προσωρινή Κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος ο Αντώνης Σατραζάνης μιλάει για το έργο της Γαλλικής Στρατιάς στην Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο. Αξίζει να διαβάσετε ένα βιβλίο του, για το οποίο θα σας μιλήσω στο εγγύς μέλλον, το «Η Γαλλική στρατιά στη Θεσσαλονίκη, 1915-1918», το οποίο έχει πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Μετά το έργο του Ζαχαρόπουλου, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε κάποια πράγματα εδώ, αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που διαβάζετε στην Vivlioniki για το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Αν και τα δύο βιβλία έχουν τον ίδιο τίτλο, το βιβλίο του Ζαχαρόπουλου επικεντρώνεται κυρίως στο Κίνημα, ενώ αυτό εδώ μιλάει περισσότερο για το έργο της Προσωρινής Κυβέρνησης.

Νομίζω πως για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κάποια πράγματα για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, το βιβλίο αυτό θα του φανεί χρήσιμο, είναι επίσης και σε άριστη τιμή.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

2 responses to “Το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης της Θεσσαλονίκης (Β’ Μέρος)

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Της Αμύνης τα παιδιά… | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Φωτογραφικό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.