Αδιέξοδα οδών και ζωών, στη Σαλονίκη του 1939.

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το αδιέξοδο

Συγγραφέας: Λεωνίδας Ζησιάδης

Έκδοση: Παρατηρητής (1997)

ISBN: 960-260-965-6

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ήθελα πολύ το τελευταίο βιβλίο που θα παρουσιάσω από τα έργα του Ζησιάδη, να είναι και το πιο αγαπημένο μου. Και δεν θεωρώ πως είναι απλά το καλύτερό του, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα από τα αριστουργήματα της Ελληνικής λογοτεχνίας. Από τα καλύτερα δείγματα ρεαλιστικής ηθογραφίας για εκείνη την εποχή που περιγράφει.

Η έκδοση είναι ελαφρώς καλύτερη ποιοτικά από τις άλλες, χωρίς πάλι να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Και αυτό το βιβλίο, όπως και η «Θεώνη» κυκλοφορούν μόνο από τις εκδόσεις του Παρατηρητή, αν δεν το βρίσκετε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εκδόσεις Επίκεντρο, οι οποίες είναι μια μορφή συνέχειας του Παρατηρητή.

Η πλοκή του έργου εξελίσσεται στην αγαπημένη εποχή του συγγραφέα, στον Μεσοπόλεμο, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος. 1939, σε μια γειτονιά πάνω από το Διοικητήριο, τέρμα Ρακτιβάν, στην οδό Πυθέως στην Άνω Πόλη (δρόμος ο οποίος ακόμη και τώρα είναι αδιέξοδο). Σε αυτήν την γειτονιά και στα πέριξ της κινούνται οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Αν θα έπρεπε να βρούμε έναν βασικό πρωταγωνιστή, αυτός είναι ο Ευριπίδης Ακριβόπουλος, καθηγητής μουσικής από την Κέρκυρα, που ήρθε στην Θεσσαλονίκη με το βιολί του για να δουλέψει σε σχολείο (στο σχέδιο του εξώφυλλου υπάρχει ένα βιολί και το σήμα του αδιεξόδου). Γύρω από αυτόν κινούνται όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες, άλλος περισσότερο κοντά, άλλος λιγότερο. Από τις σπιτονοικοκυρές του, τις αδελφές Αριάδνη και Φεβρωνία, πρόσφυγες από το Αϊβαλί, την οικογένεια Παπαδοπούλου με τις δύο τις κόρες, ο Αντύπας με την Ματίνα, η Φιλιώ με τον απαγορευμένο έρωτά της με τον Εβραίο έμπορο και πολλοί άλλοι. Και όλοι πέρα από το αδιέξοδο της οδού Πυθέως, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αδιέξοδα που συναντούν στις προσωπικές τους ζωές.

Όπως και στα υπόλοιπα βιβλία του, ο Ζησιάδης καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να χτίζει χαρακτήρες. Επειδή έχει ζήσει την εποχή αυτή, οι περιγραφές του είναι ζωντανές, οι διάλογοι γνήσιοι, τα σκηνικά πραγματικά βγαλμένα από την Θεσσαλονίκη του 1939, όπως ίσως κάποιος να την έχει δει σε φωτογραφίες του Λυκίδη ή παλιές καρτ-ποστάλ. Η γραφή του είναι συνεχής, αλλά όχι κουραστική. Σε αντίθεση με την «Θεώνη», όπου φαίνεται να χάνεται η σειρά και να μην μπορεί να κλείσει το βιβλίο, εδώ το τέλος έρχεται από μόνο του, χωρίς πίεση καταστάσεων και χωρίς υπερβολές.

Εκπληκτικό μυθιστόρημα, αξίζει να το διαβάσετε.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΖΗΣΙΑΔΗΣ, Λεωνίδας, Συγγραφείς

One response to “Αδιέξοδα οδών και ζωών, στη Σαλονίκη του 1939.

  1. Παράθεμα: Μεσοπόλεμος στην Θεσσαλονίκη (Β’ Μέρος) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.