Ο τελευταίος Σουλτάνος που είδε την Θεσσαλονίκη

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εκατό χρόνια από την επίσκεψη του σουλτάνου Mehmet Reşat στη Θεσσαλονίκη (1911-2011)

Συγγραφέας: Γιάννης Μέγας

Έκδοση: University Studio Press (2011)

ISBN: 978-960-12-2066-6

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Γιάννης Μέγας είναι από τους γνωστότερους συγγραφείς βιβλίων με θέμα την Θεσσαλονίκη. Εκτός από συγγραφέας όμως, είναι και συλλέκτης καρτών, πολλές από τις οποίες έχουμε δει σε βιβλία ιστορικά για την πόλη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, αφορμή για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης έναν χρόνο μόλις πριν την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς είναι η επίσκεψη ενός από τους τελευταίους Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Mehmet Reşat (Μωάμεθ Ε’).

Η έκδοση είναι πολύ καλή, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο και πάρα πολλές φωτογραφίες σε καλή ποιότητα, οι οποίες δείχνουν μια ακριβή εικόνα τόσο της πόλης, όσο και των πρωταγωνιστών της επίσκεψης αυτής.

Το λεύκωμα χωρίζεται σε 5 κεφάλαια, ενώ υπάρχει και ένα ένθετο για την επίσκεψη του Abdülmecit (Αμπντούλ Μεσίτ) στην πόλη το 1859.

Στο πρώτο κεφάλαιο, που είναι και ο πρόλογος του βιβλίου, υπάρχει μια φωτογραφία του Σουλτάνου Μωάμεθ Ε’ και ο τουγράς του, δηλαδή το καλλιτεχνικό του μονόγραμμα, που έπαιζε τον ρόλο της υπογραφής κάθε Σουλτάνου. Ο τουγράς του βρίσκεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου.

Το επόμενο κεφάλαιο περιγράφει το ιστορικό υπόβαθρο της επίσκεψης. Η επανάσταση των Νεότουρκων, που είχε ως αποτέλεσμα την εξορία του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ και την άνοδο στον θρόνο του Μωάμεθ Ε’, οι εθνικιστικές τάσεις Τούρκων, Βουλγάρων, Αλβανών, Ελλήνων και γενικότερα όλων των πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο αναβρασμός που επικρατούσε για το Ανατολικό Ζήτημα, έκαναν επιτακτική την επίσκεψη του Σουλτάνου στις Βαλκανικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας. Μια επίσκεψη καθαρά προπαγανδιστική, με στόχο την τόνωση των σχέσεων των διαφορετικών λαών του Οθωμανικού κράτους μεταξύ τους.

Ακολουθεί ένα κεφάλαιο το οποίο μιλάει για την περιοδεία του Μωάμεθ Ε’ με λεπτομέρειες. Όλο το ταξίδι περιγράφεται από την ημερομηνία αναχώρησής του στις 5 Ιουνίου του 1911 από την Κωνσταντινούπολη, μέχρι την επιστροφή στις 26 του ίδιου μήνα. Η περιγραφή είναι ζωντανή και δίνονται όλες οι λεπτομέρειες μιας επίσκεψης που την χαρακτήριζε η απόλυτη πολυτέλεια και η προσπάθεια να δοξαστεί ο Σουλτάνος μιας αυτοκρατορίας, η οποία όμως έσβηνε κάθε μέρα και περισσότερο.

Στην συνέχεια υπάρχει το κεφάλαιο με όσα έγιναν κατά την παραμονή του Σουλτάνου στην Θεσσαλονίκη, αλλά και αναφορά στα όσα προηγήθηκαν, δηλαδή στα έργα καλλωπισμού της πόλης, έργα τα οποία ίσως να μην είχαν γίνει χωρίς την αφορμή της επίσκεψης. Υπάρχουν λεπτομέρειες για κάθε μέρα ξεχωριστά, ενώ οι φωτογραφίες βοηθούν ιδιαίτερα στην κατανόηση του κειμένου, καθώς ο συγγραφέας μιλάει για μια εποχή, όπου η πόλη είχε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από το σημερινό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επόμενο κεφάλαιο, το οποίο μιλάει για τον διάκοσμο της πόλης και πιο συγκεκριμένο τις πολλές αψίδες που φτιάχτηκαν προς τιμήν του Σουλτάνου από τις εθνικές κοινότητες της πόλης, από εταιρείες, λέσχες και από τον Δήμο. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες από τα κτίρια στα οποία συντελέστηκαν έργα εξωραϊσμού. Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες είναι αρκετά σπάνιες και δεν θα τις δείτε εύκολα σε άλλες εκδόσεις.

Τέλος, υπάρχει ένα ένθετο από την επίσκεψη του Αμπντούλ Μεσίντ στην Θεσσαλονίκη, πατέρα του Μωάμεθ Ε’, το 1859.

Βρήκα το βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις φωτογραφίες, αλλά και για τις λεπτομέρειες που δίνει για την πόλη, σε μια εποχή όπου οι αλλαγές ήταν συνεχείς και απότομες. Μόλις έναν χρόνο μετά, αυτοί που έφτιαχναν αψίδες για να υποδεχτούν τον Σουλτάνο, θα ήταν απέναντί του ως αντίπαλοι του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αγορά και οικονομική, αν σκεφτείτε ότι πρόκειται για λεύκωμα.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΜΕΓΑΣ, Γιάννης, Συγγραφείς

3 responses to “Ο τελευταίος Σουλτάνος που είδε την Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Φιλμογραφία Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Η άγνωστη ιστορία των “Βαρκάρηδων” της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Το εκπληκτικό βιβλίο του Γιάννη Μέγα για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s