Σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Θεσσαλονίκη

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Στη σκιά των Σουλτάνων

Συγγραφέας: Κώστας Ιορδανίδης

Έκδοση: Καστανιώτης (2013)

ISBN: 978-960-03-5631-1

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η Οθωμανική Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια ήταν ένα θέμα ταμπού. Βλέπετε οι προσπάθειες του Ελληνικού Κράτους μετά το 1912 να σβήσει κάθε τι μη Ελληνικό από την πόλη δεν επέτρεπε αναφορές στο παρελθόν περίπου μισής χιλιετίας της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς, τόσο ο Δήμος, όσο και άλλοι φορείς ή μεμονωμένοι συγγραφείς ασχολούνται και με αυτό το κομμάτι της ιστορίας.

Το βιβλίο αυτό του Ιορδανίδη ασχολείται με την ζωή 5 Σουλτάνων, των οποίων η ζωή και το έργο έχει να κάνει άμεσα ή έμμεσα με την Θεσσαλονίκη. Οι Σουλτάνοι αυτοί είναι οι,

  • Μουράτ Β’ (1421-1451)
  • Μεχμέτ Δ’ (1648-1687)
  • Αμπντούλ Μετσίντ (1839-1861)
  • Αμπντούλ Χαμίτ (1876-1909)
  • Μεχμέτ Ε’ (1909-1918)

Η έκδοση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία, το κείμενο είναι ευανάγνωστο, χωρίς κάτι το εντυπωσιακό το εξώφυλλο. Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 βασικά κεφάλαια (ένα για κάθε Σουλτάνο) και αυτά στην συνέχεια έχουν κάποιες θεματικές ενότητες.

Παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας λέει ότι το βιβλίο δεν είναι μια ιστορική πραγματεία, εν τούτοις πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο, με κάποια μυθιστορηματικά στοιχεία. Ιστορική αφήγηση θα το χαρακτήριζα. Εύκολο στην ανάγνωση από κάποιον αναγνώστη που δεν έχει συνηθίσει στα ιστορικά κείμενα.

Πρώτα ο συγγραφέας μιλάει για τον Μουράτ Β’. Είναι ο Σουλτάνος ο οποίος κατέλαβε την πόλη στις 29 Μαρτίου του 1430. Άρα έχει άμεση σχέση με την πόλη. Από τις 40 σελίδες περίπου που υπάρχουν στο κεφάλαιο για τον Μουράτ Β’, οι 30 είναι για το τι προηγήθηκε του Σουλτάνου αυτού. Ο αναγνώστης θα διαβάσει για την δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για τις εμφύλιες διαμάχες μεταξύ Κομνηνών και Παλαιολόγων στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για τους Ζηλωτές στην Θεσσαλονίκη. Κάπου προς το τέλος υπάρχει μια μικρή αναφορά στον Μουράτ Β’ και στην άλωση της πόλης.

Στην συνέχεια υπάρχει το κεφάλαιο για τον Μεχμέτ Δ’. Αυτός είχε τρέλα με το κυνήγι. Στις 40 σελίδες αυτού του κεφαλαίου, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του Σουλτάνου αυτού, από ότι αφιερώθηκαν για την ζωή του Μουράτ Β’. Υπάρχει βέβαια μια ένσταση, ότι όπως λέει και το βιβλίο, ο Σουλτάνος αυτός μπορεί να μην πάτησε καν το πόδι του στην Θεσσαλονίκη, απλά υποθέτουμε ότι πρέπει να πέρασε από την πόλη σε κάποιο από τα ταξίδια του. Στο κεφάλαιο αυτό υπάρχει μια εκτεταμένη αναφορά στους Ντονμέδες, οι οποίοι για πολλά χρόνια ζούσαν στην Θεσσαλονίκη και δημιουργήθηκαν επί κυριαρχίας του Μεχμέτ Δ’. Αυτό ίσως να είναι και αυτό που ενώνει έμμεσα στον Μεχμέτ Δ’ με την Θεσσαλονίκη.

Στις 75 επόμενες σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα διαβάσει για τον Αμπντούλ Μετσίντ. Από τους μεταρρυθμιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ευθύνεται για μια σειρά έργων τα οποία άλλαξαν την όψη της πόλης. Αυτός επισκέφτηκε την πόλη και μάλιστα για την επίσκεψή του κατασκευάστηκε ένα από τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, το Συντριβάνι. Επίσης το Τανζιμάτ, μια σειρά φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που προσπάθησε να κάνει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει πρωταγωνιστή τον Αμπντούλ Μετσίντ. Και εκεί που ο αναγνώστης περιμένει να μάθει περισσότερα για την ζωή αυτού του Σουλτάνου και την σχέση του με την Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνουν περίπου 40 σελίδες (σχεδόν το μισό κεφάλαιο) οι οποίες μιλάνε για τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, τον Όθωνα, το σύνταγμα της Τροιζήνας και άλλα πολλά παντελώς άσχετα με τον τίτλο του βιβλίου ή την ζωή του προς εξέταση Σουλτάνου.

Ακολουθεί το κεφάλαιο για τον Αμπντούλ Χαμίτ, ο οποίος έγινε πιο γνωστός με το όνομα «Ο Κόκκινος Σουλτάνος» (υπάρχει και βιβλίο για την ζωή του από τον Βασίλη Τζανακάρη). Αυτός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη εξόριστος από το Κομιτάτο των Νεότουρκων και διέμεινε στην πόλη στην Βίλλα Αλλατίνη. Στις 70 σελίδες που αφιερώνονται για αυτόν, μαθαίνει ο αναγνώστης για τους Νεότουρκους, την ζωή του Σουλτάνου στο παλάτι του Γιλδίζ, την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε κατά την ηγεμονία του, τον Κριμαϊκό Πόλεμο κα.

Τέλος, για τον Μεχμέτ Ε’ αφιερώνονται κάτι λιγότερο από 20 σελίδες. Αυτός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη επίσημα (υπάρχει και ένα λεύκωμα του Γιάννη Μέγα για την επίσκεψη αυτήν στα βιβλιοπωλεία). Όργανο των Νεότουρκων, ο ηλικιωμένος Σουλτάνος ήταν ο τελευταίος που επισκέφτηκε την πόλη το 1911. Περιγράφεται η επίσκεψή του τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στα άλλα μέρη που πήγε κατά την περιοδεία του στα Βαλκάνια.

Προσωπικά δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το βιβλίο. Ίσως περίμενα άλλα πράγματα από αυτά που διάβασα τελικά. Ο συγγραφέας μπλέκει άσχετα θέματα με την ζωή των Σουλτάνων και την σχέση τους με την Θεσσαλονίκη. Νομίζω πως το βιβλίο αυτό θα ήταν χρήσιμο για κάποιον που θέλει να μάθει κάποια πράγματα γενικά για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, αλλά δεν έχει να δώσει κάτι σε κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει πράγματα για την Θεσσαλονίκη.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, Κώστας, Συγγραφείς

One response to “Σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη του Αβδούλ Χαμίτ | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s