What have the Romans, the Muslims, the Jews etc., ever done for Θεσσαλονίκη;

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων

Συγγραφέας: Χρίστος Ζαφείρης

Έκδοση: Επίκεντρο (2014)

ISBN: 978-960-458-499-4

Τιμή: Περίπου €19

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σήμερα θέλησα να σας μιλήσω για ένα ακόμη βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη (έχουμε πει στο παρελθόν από αυτό το blog κάποια πράγματα για το Θεσσαλονίκης τοπιογραφία και για το Η μνήμη της πόλης). Είναι η τελευταία δουλειά του, ένα είδος «ιστορικού οδηγού» όπως αυτός την αποκαλεί.

Η έκδοση είναι από το Επίκεντρο αυτήν τη φορά, όμορφη με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, πολλές φωτογραφίες, θα μπορούσαν νομίζω να υπάρχουν περισσότερες έγχρωμες, αφού μιλάμε για ένα είδος οδηγού πόλης.

Το θέμα με το οποίο ασχολείται ο συγγραφέας είναι το τι μας άφησαν οι άλλες εθνικές ομάδες που πέρασαν και έζησαν στην Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτά τα 2300+ χρόνια ζωής της. Ο 20ος αιώνας δυστυχώς (ή ευτυχώς για κάποιους άλλους…) αφαίρεσε από την πόλη μεγάλα μέρη του πληθυσμού, τα οποία είχαν το δικό τους χρώμα και είχαν αφήσει το δικό τους στίγμα. Αυτό το στίγμα μπορεί να ήταν τραγούδια, παραδόσεις κα, στο βιβλίο αυτό κυρίως ασχολούμαστε με κτίρια, δρόμους, πράγματα που καθημερινά τα βλέπουμε γύρω μας όταν πάμε στην δουλειά μας ή πριν βγούμε έξω, είναι αυτά τα οποία χαζεύουμε στο λεωφορείο ή σε έναν περίπατο.

Οι Monty Python στην ταινία τους «The Life of Brian» έχουν την σκηνή στην οποία ο πρωταγωνιστής αναρωτιέται την ατάκα «what have the Romans ever done for us?». Ο Ζαφείρης λοιπόν με το βιβλίο του απαντά στο αντίστοιχο ερώτημα του «τι έχουν κάνει για εμάς οι Ρωμαίοι, αλλά και οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι, οι Ντονμέδες, οι Φράγκοι, οι Αρμένηδες και οι Σλάβοι;».

Το βιβλίο εκτός από τον πρόλογο του Ιωάννη Χασιώτη (έχει επιμεληθεί το δίτομο έργο «Τοις αγαθοίς Βασιλεύουσα Θεσσαλονίκη», το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1997 για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τις εκδόσεις του Παρατηρητή) έχει 12 κεφάλαια και στο τέλος υπάρχουν και κάποιοι χάρτες με την τοπογραφία των μνημείων.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε έναν επιστήμονα ή έναν ιστορικό, αλλά στον απλό Θεσσαλονικέα κάτοικο, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει κάποια πράγματα για την πόλη του και είναι ακόμη ίσως στα πρώτα του βήματα. Είναι απλό στην γραφή, χωρίς να είναι απλοϊκό, ενημερωμένο με τα πιο σύγχρονα ευρήματα (περιέχει πχ το κομμάτι της Via Reggia που βρέθηκε κατά την ανασκαφή του Μετρό στον σταθμό της Βενιζέλου). Η παρουσίαση των μνημείων είναι σύντομη και περιεκτική, η δε ταξινόμησή τους στις σελίδες κάνουν το βιβλίο να διαβάζεται αρκετά εύκολα. Εκτός όμως από την παρουσίαση των μνημείων, υπάρχουν και κάποια λόγια για τους λαούς, οι οποίοι δημιούργησαν όλα αυτά τα έργα.

Ρωμαίοι, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ντονμέδες, Φράγκοι, Αρμένιοι και Σλάβοι. Όλοι άφησαν και από κάτι στην πόλη, για να θυμάται ο κάτοικος της σύγχρονης πόλης την παρουσία τους. Χωρίς να υποτιμά τα μνημεία των Ελλήνων (κυρίως τα Βυζαντινά και κάποια ελάχιστα από τα Ελληνιστικά), σκοπός του Ζαφείρη νομίζω είναι να σεβαστούμε τους συμπολίτες μας, είτε τους σημερινούς, είτε αυτούς του χθες, άσχετα αν δεν ήμασταν όλοι Ρωμιοί. Άλλωστε, στην πόλη αυτήν, πρώτα ο κάτοικος ήταν Θεσσαλονικέας και μετά Χριστιανός, Εβραίος, Μουσουλμάνος κτλ.

Θα το διαβάσετε πολύ γρήγορα νομίζω. Καλό θα ήταν η επόμενη έκδοση να κυκλοφορήσει με περισσότερες έγχρωμες φωτογραφίες, επειδή όμως μάλλον θα αργήσει, αφού πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το βιβλίο, καλή ανάγνωση σας εύχομαι!

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΖΑΦΕΙΡΗΣ, Χρίστος, Συγγραφείς

3 responses to “What have the Romans, the Muslims, the Jews etc., ever done for Θεσσαλονίκη;

  1. Παράθεμα: Τα τελευταία χρόνια της Δικτατορίας στη Θεσσαλονίκη και το φοιτητικό της κίνημα | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένας χρήσιμος οδηγός για τη δράση και την προσφορά των Εβραίων Θεσσαλονικέων | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Οι μιναρέδες της Θεσσαλονίκης: Αρχιτεκτονική, τοπογραφία, ιστορία και άδοξο τέλος | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s