Τα καφενεία της Θεσσαλονίκης

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τα καφενεία της παλιάς Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Κώστας Τομανάς

Έκδοση: Νησίδες (1997)

ISBN: 960-8480-10-8

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην Θεσσαλονίκη ο καφές έχει αποκτήσει μια δική του λογική. Ίσως να ευθύνονται οι ρυθμοί της πόλης και οι διαστάσεις της σε αυτό το πράγμα. Ο Θεσσαλονικιός μπορεί να κάθεται να πίνει έναν espresso για μία ώρα, γιατί ουσιαστικά για αυτόν ο καφές είναι η αφορμή, η αιτία είναι η συνεύρεση με έναν φίλο ή γνωστό και από εκεί και πέρα ξεκινά μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, από το πώς πήγε το τελευταίο ραντεβού, το τι ομάδα θα κατεβάσει ο προπονητής, το πώς θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας για να καταλήξει στο γιατί έπεσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Δεν κάνει λοιπόν εντύπωση, που το πρώτο βιβλίο που είχε γράψει ο Τομανάς και κυκλοφόρησε το 1990, ήταν για τα καφενεία της Θεσσαλονίκης. Ελάχιστη σχέση βέβαια είχαν αυτά με τα σημερινά, αλλά επειδή όπως είπαμε ο καφές είναι μόνο η αφορμή, φαίνεται η ύπαρξη μιας συνέχειας στην λογική του καφέ. Παλιοί και νέοι Θεσσαλονικείς περνούσαν και περνούν τον χρόνο τους στα τραπεζάκια των καφενέδων, τότε με τούρκικο καφέ στην χόβολη και ναργιλέ, τώρα με φρέντο καπουτσίνο και τσιγάρο.

Η έκδοση είναι αξιοπρεπής, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, με ευανάγνωστους χαρακτήρες και κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη είναι η τρίτη έκδοση του βιβλίου. Ίσως επειδή ήταν το πρώτο, ίσως επειδή θεωρήθηκε το πιο επιτυχημένο ή το πιο ενδιαφέρον, το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε και σε αγγλική έκδοση (The Coffee-Houses of Old Thessaloniki).

Πριν τις αναφορές στα καφενεία της πόλης, υπάρχει ένα μικρό κεφάλαιο για την ιστορία του καφέ. Από εκεί και πέρα τα καφενεία χωρίζονται στα «κεντρικά» και τα «περιφερειακά», ανάλογα με την θέση τους. Για κάθε ένα από αυτά υπάρχουν πληροφορίες για το πού ήταν, ποιοί οι κύριοι επισκέπτες τους και ανάλογα μερικές φορές υπάρχουν και γεγονότα τα οποία σημάδεψαν, κατά τον συγγραφέα, τα συγκεκριμένα μέρη. Το ίδιο στιλ γραφής που πιθανότατα έχετε δει σε κάποιο άλλο από τα βιβλία του Τομανά, υπάρχει και σε αυτό. Σημαντικό κατ εμέ, ότι υπάρχει ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου.

Χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, το βρήκα μια μέτρια προς καλή αγορά.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΤΟΜΑΝΑΣ, Κώστας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s