Τα Χρονικά του Τομανά για την Θεσσαλονίκη

ImageImage

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Χρονικό της Θεσσαλονίκης 1875-1920

Συγγραφέας: Κώστας Τομανάς

Έκδοση: Νησίδες (1995)

ISBN: 960-8480-03-5

Τιμή: Περίπου €15

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Β’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Χρονικό της Θεσσαλονίκης 1921-1944

Συγγραφέας: Κώστας Τομανάς

Έκδοση: Νησίδες (1996)

ISBN: 960-8480-05-1

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Τα δύο αυτά βιβλία θα ήθελα να σας τα παρουσιάσω μαζί, καθώς είναι συνέχεια το ένα του άλλου. Με βάση παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων, ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, όχι όμως μόνο για τα μεγάλα γεγονότα, αλλά και για τα μικρά, τα τοπικά νέα αλλά και κάποια διεθνή νέα, τα οποία πιθανόν θα συζητούσαν στους καφενέδες και στις συναθροίσεις οι κάτοικοι της πόλης.

Οι εκδόσεις είναι αρκετά καλές, με χοντρό χαρτόνι για εξώφυλλο, καλή ποιότητα εκτύπωσης και πολλές φωτογραφίες, μερικές εκ των οποίων είναι σπάνιες.

Από το 1875 ως το 1881 το χρονικό περιέχει ειδήσεις που τυπώθηκαν στην Εφημερίδα «Ερμής», την πρώτη Ελληνική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε την Τρίτη 13 Μαΐου 1875. Δεν υπάρχει σχολιασμός από τον συγγραφέα των ειδήσεων, με εξαίρεση ελάχιστες, όπως πχ η απουσία περιγραφής της Σφαγής των Προξένων, λόγω παύσης λειτουργίας της εφημερίδας. Από το 1881 ως το 1894 η βιβλιογραφία του Χρονικού αποτελείται κυρίως από την εφημερίδα «Φάρος της Μακεδονίας», η οποία ήταν η συνέχεια του Ερμή, με εξαίρεση το 1891.

Από το 1894 και μέχρι το 1944 οι ειδήσεις προέρχονται από πολλά περιοδικά, ξένες και Ελληνικές εφημερίδες, από μαρτυρίες δημοσιογράφων κα. Δυστυχώς, όπως αναφέρεται και στον Α’ τόμο του Χρονικού, το αρχείο των εφημερίδων υπέστη δύο μεγάλες καταστροφές, η πρώτη το 1917, όπου ένα μεγάλο μέρος του κάηκε στην Μεγάλη Πυρκαγιά της πόλης και η δεύτερη κατά την Κατοχή, όπου οι παλιές εφημερίδες πουλήθηκαν για χαρτοσακκούλες.

Η ροή ανάγνωσης είναι συνεχής, πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες γεγονότων και εφημερίδων. Τα γεγονότα αποτελούν από μόνα τους αφορμή για περαιτέρω έρευνα αυτών. Το πιο σημαντικό κομμάτι που προσφέρουν τα Χρονικά του Τομανά στην ιστορία της πόλης, είναι ότι σκιαγραφούν όχι μόνο τα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, αλλά προσφέρουν πληροφορίες για την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Κάτι που δυστυχώς δεν συναντάμε συχνά στα βιβλία.

Αναμφίβολα, παρά τις όποιες ανακρίβειες μπορεί να περιέχονται, από τα σημαντικότερα βιβλία για την Θεσσαλονίκη.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΤΟΜΑΝΑΣ, Κώστας

One response to “Τα Χρονικά του Τομανά για την Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Ένα αισθηματικό ιστορικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου και της Κατοχής | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s