Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης και τα ονόματά τους

Image

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η ονομασία των δρόμων της Θεσσαλονίκης: Βιογραφίες-Ιστορικά Στοιχεία-Τοπωνύμια

Συγγραφέας: Αριστείδης Κεσόπουλος

Έκδοση: Μαλλιάρης (2014)

ISBN: 978-960-457-611-1

Τιμή: Περίπου €9

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η οδός Κεραμοπούλου είναι κοντά στον χώρο εργασίας μου. Παλαιότερα και πριν αρχίσω να ασχολούμαι με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, νόμιζα ότι το όνομα της οδού δόθηκε προς τιμήν κάποιας γυναίκας, η οποία κάτι θα έκανε σημαντικό για την πόλη, αλλά εγώ δεν το γνώριζα. Ένιωσα λοιπόν μια έκπληξη όταν έμαθα ότι η οδός τιμάει τον Αντώνιο Κεραμόπουλο, παλιό αρχαιολόγο.

Το βιβλίο αυτό είχε εκδοθεί πρώτη φορά το 1997, αλλά λίγα αντίτυπα είχανε μείνει στην κυκλοφορία από την πρώτη έκδοση. Ευτυχώς ο Μαλλιάρης προχώρησε στην δεύτερη έκδοση, η οποία είναι ανανεωμένη, σύμφωνα με τον συγγραφέα, σε σχέση με την πρώτη. Απλή και λιτή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, αλλά αυτό δεν είναι μειονέκτημα για ένα βιβλίο τέτοιου είδους.

Στο βιβλίο υπάρχουν τα ονόματα 6000 δρόμων της πόλης μας και κάποια βιογραφικά ή ιστορικά στοιχεία για τα ονόματα αυτά. Φυσικά δεν θα πρέπει ο αναγνώστης να περιμένει μακροσκελείς αναφορές και λεπτομέρειες, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός του βιβλίου. Υπάρχει αλφαβητική ταξινόμηση των οδών πρώτα και ακολουθεί ένα μικρό κεφάλαιο για τα ονόματα των πλατειών. Αναφέρονται επίσης οι νέες ονομασίες οδών του Δήμου Θεσσαλονίκης που προστέθηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου.

Αυτό που έκανα εγώ ήταν να διαβάσω πρώτα για τα ονόματα των δρόμων που συναντώ καθημερινά. Μετά έψαξα για τα ονόματα πολύ γνωστών δρόμων της πόλης. Το βιβλίο είναι σαν ένα λεξικό, που σημαίνει ότι δεν είναι για διάβασμα όπως κάποιος θα διάβαζε ένα λογοτεχνικό ή ένα ιστορικό κείμενο. Βασικό ατού του βιβλίου ότι δημιουργεί μία βάση, η οποία μπορεί να εμπλουτίζεται συνεχώς και να βγαίνουν συνεχώς καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες εκδόσεις. Ίσως η περιοδική ανατύπωση του βιβλίου πχ ανά 5 χρόνια να ήταν μια καλή ιδέα.

Έτσι λοιπόν αν νομίζετε ότι η οδός Καστριτσίου είναι αφιερωμένη σε κάποιον Καστρίτσιο και έχετε απορία ποιά μπορεί να ήταν η Ζεύξις της οδού Ζεύξιδος, το βιβλίο αυτό έχει γραφεί για εσάς.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αριστείδης, Συγγραφείς

One response to “Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης και τα ονόματά τους

  1. Παράθεμα: Τα ονόματα των δρόμων της Θεσσαλονίκης και η ιστορία τους | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.