Η Θεσσαλονίκη στην εποχή των Τανζιμάτ

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη 1830-1912 – Μια μητρόπολη την εποχή των Οθωμανικών μεταρρυθμίσεων

Συγγραφέας: Μερόπη Αναστασιάδου

Έκδοση: Εστία (2008)

ISBN: 978-960-05-1359-2

Τιμή: Περίπου €34

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μία από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η πόλη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε ήταν που είχε επιχειρηθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είχαν ονομαστεί Τανζιμάτ (σημαίνει αναδιοργάνωση στα τούρκικα) και οι οποίες σκοπό είχαν την δημιουργία ενός Κράτους πιο εξευρωπαϊσμένου. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν άμεση σχέση με την ανασυγκρότηση των πόλεων της Αυτοκρατορίας και επέφεραν αλλαγές οι οποίες επηρέασαν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη, ως δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν θα μπορούσε, ευτυχώς, να μείνει έξω από αυτές τις αλλαγές.

Η έκδοση είναι πολύ προσεγμένη, δεμένη όμορφα, καλό εξώφυλλο και καλή ποιότητα εκτύπωσης. Η πρωτότυπη έκδοση δεν είναι στα Ελληνικά, αλλά στα Γαλλικά, πιθανότατα επειδή η συγγραφέας εργάζεται στην Γαλλία. Το γεγονός πάντως ότι η ίδια έχει κάνει θεώρηση της μετάφρασης, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα αυτής.

Το βιβλίο είναι μια ιδιαίτερα λεπτομερής μελέτη, με μια τεράστια βιβλιογραφία από πίσω του για να την τεκμηριώνει. Επειδή είναι ιστορική μελέτη, ίσως κουράσει κάπως τον αναγνώστη που θέλει απλά να διαβάσει γενικά πράγματα για την ιστορία ενός τόπου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα πάντως του έργου αυτού, είναι ότι επικεντρώνεται και δίνει πολλές λεπτομέρειες γύρω από το πώς ζούσαν οι πληθυσμοί, οι οικογένειες, ο πολίτης ο καθημερινός, αυτός που βλέπουμε στις παλιές φωτογραφίες των Άγγλων και των Γάλλων περιηγητών να κουβαλά το γάλα, να είναι χαμάλης στο λιμάνι, να καπνίζει τον ναργιλέ του σε κάποιον καφενέ της Άνω Πόλης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εισαγωγή, με στοιχεία της έρευνας, αναφορά των πηγών, μια πρώτη εικόνα για το τι έχει να διαβάσει ο αναγνώστης. Το «κύριο θέμα» χωρίζεται σε 4 μέρη.

Στο πρώτο μέρος υπάρχει μια περιγραφή της πόλης και της κοινωνίας της πριν αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η τοπογραφία της πόλης, οι κάτοικοι, τα κυριότερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Θεσσαλονικέας πολίτης εκείνης της εποχής.

Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται λεπτομερέστατα οι αλλαγές που έγιναν και άλλαξαν την εικόνα της πόλης, από την δημιουργία νέων κτιρίων μέχρι το γκρέμισμα των τειχών και την υδροδότηση της πόλης.

Στο τρίτο μέρος υπάρχει για μένα το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι του, η περιγραφή δηλαδή της ζωής των καθημερινών πολιτών, αναφορές στην οικογένεια και στον τρόπο που αυτές λειτουργούσαν, ενώ υπάρχει και ιδιαίτερη αναφορά στην Γαλλική παροικία της εποχής, καθώς υπάρχουν πολλά ιστορικά ντοκουμέντα για την συγκεκριμένη ομάδα, αλλά φυσικά επειδή το πρωτότυπο απευθυνόταν σε Γάλλους αναγνώστες.

Στο τέταρτο μέρος υπάρχει η εικόνα της πόλης μετά τις μεταρρυθμίσεις, οι προοπτικές που είχαν δημιουργηθεί, αλλά και οι προετοιμασίες των εθνικών κοινοτήτων για τις τεράστιες αλλαγές που θα βιώσουν με την επανάσταση των Νεότουρκων και τους εθνικιστικούς αναβρασμούς.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα της μελέτης αλλά και ένα χρονολόγιο από το 1808 ως το 1912 με τα σημεντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Θεσσαλονίκη. Υπάρχει επίσης ο κατάλογος της βιβλιογραφίας και ευρετήριο όρων.

Το βιβλίο είναι αρκετά εξειδικευμένο και ίσως κουράσει κάποιους αναγνώστες, αλλά ο πλούτος πληροφοριών που εμπεριέχει, ο τρόπος γραφής της συγγραφέως και η αντικειμενικότητα που το διακρίνει, το καθιστά ένα πολύ χρήσιμο σύγγραμα για κάποιον που ενδιαφέρεται για την εποχή αυτή. Με το ευρετήριο όρων δε που έχει, το βιβλίο γίνεται ένα άριστο βιβλίο αναφοράς.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ, Μερόπη, Συγγραφείς

3 responses to “Η Θεσσαλονίκη στην εποχή των Τανζιμάτ

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη της Δύσης και της Ανατολής | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: 70 χρόνια που άλλαξαν τα πάντα στην Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Δομή και λειτουργία της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης 1856-1919 | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s