Η Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών συγγραφέων

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη στη Βυζαντινή λογοτεχνία – Ρητορικά και αγιολογικά κείμενα

Συγγραφέας: Ελένη Καλτσογιάννη, Σοφία Κοτζαμπάση, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου

Έκδοση: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (2002)

ISBN: 960-7856-09-0

Τιμή: Περίπου €30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν λίγο καιρό είχα γράψει για το βιβλίο της Βασιλικής Νεράντζη-Βαρμάζη σχετικά με τα εγκώμια για την Θεσσαλονίκη (όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το κείμενο, είναι εδώ). Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως είναι μια πλήρης μελέτη από τρεις συγγραφείς, οι οποίες κατάφεραν να συλλέξουν και να μελετήσουν αναρίθμητα έργα της Βυζαντινής περιόδου, τα οποία αναφέρονταν με κάποιο τρόπο, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, στην Συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου.

Η ποιότητα έκδοσης είναι μοναδική. Σκληρό εξώφυλλο σε πορφυρό χρώμα με χρυσά γράμματα. Δεμένο με υψηλής ποιότητας χαρτί στο εσωτερικό, το βιβλίο αυτό είναι μια ιδιαίτερα πολυτελής έκδοση.

Η βιβλιογραφία και οι πηγές είναι πάρα πολλές και παρουσιάζονται στην αρχή, πριν την εισαγωγή. Ακολουθεί το κύριο μέρος του βιβλίου, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη, τα ρητορικά κείμενα και τα αγιολογικά κείμενα.

Τα ρητορικά κείμενα χωρίζονται χρονικά σε 4 κατηγορίες, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η ανάγνωση. Ακολουθείται χρονολογική σειρά από τα παλαιότερα προς τα πιο σύγχρονα. Υπάρχει και η πρώτη αναφορά της Θεσσαλονίκης σε βυζαντινό κείμενο, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου μΧ αιώνα, από τον Θεοδώρητο Κύρου και έχει να κάνει με την σφαγή των Θεσσαλονικέων από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’. Μπορεί επίσης ο αναγνώστης να διαβάσει μία ανάλυση του κειμένου του Ιωάννη Καμινιάτη για την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς, καθώς και αντίστοιχες αναλύσεις στα έργα των Ευστάθιου Θεσσαλονίκης (για την άλωση από τους Νορμανδούς) και Ιωάννη Αναγνώστη (για την άλωση από τους Οθωμανούς.

Τα αγιολογικά κείμενα είναι αρκετά περισσότερα και ταξινομούνται και αυτά με χρονολογική σειρά, από τα παλαιότερα προς τα νεότερα. Πρόκειται κυρίως για βίους αγίων, οσίων και κληρικών, όπου η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν είναι το κύριο θέμα των έργων αυτών, αλλά ο σημερινός αναγνώστης μπορεί να βρει πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ζωή των Θεσσαλονικέων εκείνης της εποχής και για την τοπογραφία της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι συλλογές θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου με πιθανότερο συγγραφέα τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Ιωάννη, περίπου κατά τον 7ο αιώνα, οι οποίες αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές ιστορίας της πόλης μας.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιον που θέλει να κάνει μια έρευνα.

Το βιβλίο ενδιαφέρει πρώτιστα κάποιον ιστορικό ή αρχαιολόγο, αλλά παρά το πλήθος πηγών που διαθέτει και παρά το εξειδικευμένο ενδιαφέρον του, διαβάζεται πολύ ευχάριστα και από κάποιον που απλά του αρέσει η ιστορία της πόλης και κυρίως κατά τα Βυζαντινά χρόνια.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗ, Ελένη, ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ, Σοφία, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, Ηλιάνα, Συγγραφείς

3 responses to “Η Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών συγγραφέων

  1. Παράθεμα: Περί των αλώσεων της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Η διήγηση του Ιωάννη Αναγνώστη για την Άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430 | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Κείμενα σχετικά με την Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s