Θεσσαλονίκη, Εμφύλιος, Καραβάν Σαράι

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Καραβάν Σαράι

Συγγραφέας: Λάζαρος Παυλίδης

Έκδοση: Καστανιώτης (2008)

ISBN: 978-960-03-4615-2

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πολλοί ίσως έχετε δει την ταινία Καραβάν Σαράι με τον Θύμιο Καρακατσάνη και την Δήμητρα Χατούπη. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λάζαρου Παυλίδη. Όσοι δεν το έχετε δει, υπάρχει και στο You Tube.

Έκδοση με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, το βιβλίο χωρισμένο σε 4 μέρη, το καθένα από τα οποία έχει κεφάλαια, ώστε να είναι πιο ξεκούραστη η ανάγνωση.

Ανήκει στα ρεαλιστικά μυθιστορήματα, τόσο καλά γραμμένο είναι δε, που καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια γωνιά του έργου και να βλέπει από κοντά τις αντιδράσεις, τους μορφασμούς, να ακούει τις φωνές και τους ψιθύρους των πρωταγωνιστών. Δεν ωραιοποιεί κανέναν ο Παυλίδης, οι χαρακτήρες τσαλακώνονται μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον των χρόνων του Εμφυλίου.

Πρωταγωνιστής ο Μαργαρίτης, αγρότης της επαρχίας που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι και τα χωράφια του κατά τον Εμφύλιο για λόγους ασφαλείας και να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη. Μαζί του έχει και τα δύο παιδιά του. Εγκαθίσταται στο Καραβάν Σαράι, το μεγάλο κτίριο επί της Βενιζέλου, δίπλα στην Εγνατία, όπου παλαιότερα στεγάζονταν πολλές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο έρωτάς του για την Θεανώ, το μέλλον των παιδιών του, η σχέση του Μαργαρίτη με τον κόσμο της πόλης, η ισορροπία που προσπαθεί να βρει σε ένα ξένο περιβάλλον, το οποίο όμως δεν τον δέχεται παρά μόνο για να κερδίσει κάτι από αυτόν. Υπάρχουν και άλλα πολλά στο βιβλίο, αλλά καλύτερα είναι να τα διαβάσετε εσείς.

Υπάρχουν και ιστορικά στοιχεία στο μυθιστόρημα για την Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής, τα οποία ενώ είναι ενδιαφέροντα, μοιραία περνάνε σε δεύτερη μοίρα, καθώς η ροή του μυθιστορήματος είναι τέτοια που τραβάει αποκλειστικά τον αναγνώστη. Από τα πιο αγαπημένα μου μυθιστορήματα, μπορείτε να το βρείτε και στα παζάρια βιβλίων με περίπου €4.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΠΑΥΛΙΔΗΣ, Λάζαρος, Συγγραφείς

2 responses to “Θεσσαλονίκη, Εμφύλιος, Καραβάν Σαράι

  1. Παράθεμα: Μία ξεχωριστή τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Περιήγηση μνήμης στη Σαλονίκη IV: Η αιώνια Εγνατία | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.