Η Θεσσαλονίκη στα πρώτα της βήματα

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκην Φιλίππου Βασίλισσαν

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (1985)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €24

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το 1985 ήταν η χρονιά εορτασμού των 2300 χρόνων από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης. Μοναδική ευκαιρία για να γραφτούν βιβλία για την πόλη. Το παρόν βιβλίο ήταν έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από την τότε Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό των γενεθλίων της πόλης. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε αναλάβει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, συγγραφέας επίσης του βιβλίου «Θεσσαλονίκη-νεράιδα, βασίλισσα, γοργόνα».

Το βιβλίο είναι μια συλλογή σπουδαίων μελετών από διάφορους επιστήμονες και ερευνητές σχετικά με την Θεσσαλονίκη των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Γενικότερα η βιβλιογραφία της εποχής αυτής, συγκριτικά με αυτήν των Βυζαντινών και μετέπειτα χρόνων, είναι φτωχή. Αιτία φαντάζομαι η αδυναμία συλλογής στοιχείων και ντοκουμέντων για αυτήν.

Η έκδοση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Μαλακό εξώφυλλο πλαστικοποιημένο, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο το χαρτί της εκτύπωσης. Λογικά θα έπρεπε για ένα βιβλίο των περίπου 1000 σελίδων κάπως να συγκρατηθεί το κόστος. Αλλά σίγουρα αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη ποιότητα έκδοσης.

Συνολικά 69 μελέτες, ταξινομημένες σε 3 «κεφάλαια» αποτελούν το βιβλίο αυτό. Το 1ο κεφάλαιο έχει τίτλο «Τοπογραφία, προϊστορία και ιστορία Θεσσαλονίκης», το 2ο «Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη» και το 3ο «Επιγραφές, θεσμοί και λατρείες Θεσσαλονίκης». Οι μελέτες που δημοσιεύονται είναι ανατυπώσεις των πρωτοτύπων, χωρίς μεταφράσεις (δυστυχώς). Αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον, ο αναγνώστης είναι σαν να διαβάζει την μελέτη την εποχή που αυτή εκδόθηκε. Υπάρχουν εργασίες στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ελληνικά, λατινικά, ιταλικά. Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να βγει το βιβλίο κάποια στιγμή μαζί με τα μεταφρασμένα κείμενα.

Οι ερευνητές είναι οι σπουδαιότεροι που έχουν ασχοληθεί με την αρχαία ιστορία της πόλης: Cousinéry, Leake, Tafel, Δήμιτσας, Tafrali, Vickers, Βακαλόπουλος, von Shoenebeck, Πελεκανίδης, Μακαρόνας, Βελένης, Μπακιρτζής, Παπαγεωργίου κα.

Θεωρώ ότι το βιβλίο έχει ενδιαφέρον κυρίως για κάποιον με ειδικές γνώσεις στην αρχαιολογία, αλλά και για κάποιον που ενδιαφέρεται να μάθει πράγματα για τα πρώτα 600 χρόνια της Θεσσαλονίκης. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε περίοδο εκπτώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο και να πάρετε το βιβλίο με €9. Όπως και να έχει, αξίζει να το αποκτήσετε.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

3 responses to “Η Θεσσαλονίκη στα πρώτα της βήματα

  1. Παράθεμα: Η Θεσσαλονίκη από την ίδρυσή της μέχρι τα χρόνια του Γαλέριου | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ιστορία της Θεσσαλονίκης από τη Νεολιθική έως την Ρωμαϊκή εποχή | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη μέσα από Ρωμαϊκές επιγραφές | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.