Ο Αριστοτέλης Ζάχος στην Θεσσαλονίκη

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τον φακό του Αριστοτέλη Ζάχου, 1912-1917

Συγγραφέας: Μουσείο Μπενάκη – Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής (Α.Ν.Α.), Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)

Έκδοση: Libro (2002)

ISBN: 960-8452-94-5

Τιμή: Περίπου €30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το παρόν λεύκωμα αποτελεί μία από τις ωραιότερες και σημαντικότερες εργασίες τέτοιου τύπου γύρω από την Θεσσαλονίκη. Φωτογράφος είναι ο Αριστοτέλης Ζάχος (1872-1939, αρχιτέκτονας, ο οποίος συμμετείχε και στην επιτροπή του Γάλλου Hebrard για τον σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ενώ είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην αναστήλωση της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου.

Η ποιότητα έκδοσης είναι άριστη, το εξώφυλλο μαλακό μεν, αλλά με πάρα πολύ καλή ποιότητα χαρτιού. Εντύπωση μου έκανε η λιτότητα που το διακρίνει, αν και αυτή λειτουργεί υπέρ του βιβλίου και όχι κατά. Σημαντικό χαρακτηριστικό, το ότι το βιβλίο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά), κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά, με αποτέλεσμα πολύ καλές εκδόσεις να μην μπορούν να διαβαστούν από ξένους αναγνώστες.

Οι φωτογραφίες χρονολογούνται μεταξύ 1912 και 1917 (πριν την πυρκαγιά), περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη. Αλλά ο Ζάχος δεν είναι καλλιτέχνης, δεν είναι ιστορικός, προσεγγίζει τα θέματά του κυρίως από αρχιτεκτονική σκοπιά και τα όποια ιστορικά στοιχεία, αν και πολλά, αποτελούν συνοδεία του έργου του.

Μετά τον πρόλογο και ένα σύντομο ιστορικό από τον Νίκο Μουτσόπουλο (ο οποίος έχει γράψει και τα σχόλια των φωτογραφιών), ακολουθούν οι 90 φωτογραφίες του λευκώματος, μαζί με 2-3 εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μουτσόπουλου. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από το Μεβλεβιχανέ, το οποίο βρισκόταν κοντά στα βορειοδυτικά τείχη της πόλης και δεν υπάρχει πλέον, πάρα πολλές φωτογραφίες από κρήνες και φιάλες της πόλης (οι περισσότερες χαμένες πια), αρκετές φωτογραφίες από Βυζαντινούς ναούς (Προφήτης Ηλίας, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Αγία Αικατερίνη κα), κάποιες από τα τείχη και το Επταπύργιο και λίγες από το λιμάνι. Μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της Στήλης των Όφεων (Γιλάν Μερμέρ) πριν αυτή μετακινηθεί, ανήκει στον Ζάχο.

Το υλικό του Αριστοτέλη Ζάχου ήταν τόσο σημαντικό, γιατί έδωσε στους αρχιτέκτονες της εποχής του εικόνες για το πώς ήταν μνημεία και γειτονιές της πόλης πριν την πυρκαγιά του 1917. Σίγουρα το βιβλίο αφορά κυρίως αρχιτέκτονες και μηχανικούς, αλλά νομίζω πως ταιριάζει στην βιβλιοθήκη κάθε ενός, που ενδιαφέρεται για την Βυζαντινή και Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Ακριβούτσικο μεν, αλλά αξίζει τα λεφτά του.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

One response to “Ο Αριστοτέλης Ζάχος στην Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Η μεταμόρφωση της παλιάς Θεσσαλονίκης στη σύγχρονη πόλη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s