Μια πόλη σε ένα βιβλίο

Image

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη 1912-2012

Συγγραφέας: Θωμάς Κοροβίνης

Έκδοση: Μεταίχμιο (2012)

ISBN: 978-960-501-713-2

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, γράφτηκαν πάρα πολλά βιβλία. Μελέτες, λευκώματα, μυθιστορήματα, ήταν το κατάλληλο κίνητρο για να γραφτούν αρκετές σελίδες σχετικά με την πόλη. Το βιβλίο αυτό, του οποίου την επιμέλεια είχε ο Θωμάς Κοροβίνης, νομίζω είναι από τα πιο ενδιαφέροντα.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα, το οποίο επιχειρεί στις σελίδες του να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της πόλης. Σκληρό εξώφυλλο, χαρτί 100γρ και κυρίαρχο χρώμα κάτι που μοιάζει με sepia, αλλά οι γνώσεις μου στην ονοματολογία των χρωμάτων δεν με βοηθούν στο να σας πω πώς λέγεται.

Το βιβλίο έχει μικρά κείμενα από ποιητές, λογοτέχνες, περιηγητές, συγγραφείς, ιστορικούς κα, τα οποία αποτελούν την αφορμή για να γνωρίσει ο αναγνώστης τις πτυχές της Θεσσαλονίκης που αναφέραμε. Ενδιάμεσα αναφέρονται έθιμα, συνταγές και στίχοι τραγουδιών. Από τα πιο ζωντανά βιβλία, ο αναγνώστης δεν μπορεί να το βαρεθεί, γιατί τα θέματα αλλάζουν συνεχώς, δίχως κάποια σειρά. Αυτό όμως δεν είναι κουραστικό, γιατί ο κοινός τους άξονας είναι η πόλη, η ιστορία της, οι κάτοικοί της. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα σύντομο χρονολόγιο της πόλης.

Αν έχετε κάποιον φίλο ή φίλη και θέλετε να χαρίσετε ένα βιβλίο για την πόλη, το βρίσκω ίσως το ιδανικότερο δώρο. Θα αποτελέσει σίγουρα κίνητρο για τον αποδέκτη του δώρου, να έρθει στην πόλη μας ξανά και ξανά.

Μερικοί μόνο από αυτούς των οποίων τα κείμενα κοσμούν το βιβλίο είναι: Ιωάννου, Τσελεμπί. Τσίρκας, Μπακόλας, Καρκαβίτσας, Αναγνωστάκης, Μοσκώφ, Τομανάς, Τσιτσάνης. Ζησιάδης, Δέλτα, Ρασούλης, Πεντζίκης, Παλαμάς, Βασιλικός, Σερέφας, Ναρ, Ριζάλ, Γερμανός, Βακαλόπουλος, Αλαβέρας, Ζάννας, Καρέλλη, Λαχάς, Κύρου, Κόντογλου, Βαφόπουλος, Ζαφείρης, Ρίτσος, Χριστιανόπουλος, Σκαρίμπας, Γεωργίου και πολλοί, πολλοί άλλοι.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, Θωμάς, Συγγραφείς

3 responses to “Μια πόλη σε ένα βιβλίο

  1. Παράθεμα: Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ο Κοροβίνης και το χτικιό του | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Πρόσωπα, γεγονότα, σημεία και χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης μέσα από μικρές ιστορίες | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s